Extremismus z vlastních řad. Židovští fanatici přerostli v obávanou hrozbu

Izraelské tajné služby znovu cílí na židovské radikály. Po vraždě 18měsíčního Palestince a 16leté Izraelky se ultranacionalisté stali prioritou číslo jedna. Policie i speciální vyšetřovací jednotky nyní od vlády dostaly volnou ruku - nově se s židovskými radikály má zacházet podobně rezolutně jako s palestinskými.

Po nedávných incidentech skončili ve vězení zatím tři vůdci z krajně nacionalistických kruhů. Jde však o pouhý vrcholek rozvětvené extremistické sítě – na útěku jsou aktuálně další dva maskovaní pachatelé. Další brutální útočník, vrah 16leté Shiry Bankiové pobodané na demonstraci za práva homosexuálů, čeká na soud.

O zatýkání radikálů čtěte podrobněji ZDE.

Sílící odpor a krvavé incidenty už vyhnaly do ulic tisíce demonstrantů, kteří vyvíjejí na vládu tlak. Kabinet jim přitom už zčásti vyhověl. „Bezpečnostní úřad schválil řadu důležitých kroků, včetně mého doporučení sáhnout k drastickému opatření administrativního zadržení,“ uvedl ministr obrany Moše Jaalon.

Vyšetřovatelé tak budou moci agresory zadržet až na šest měsíců bez soudu. Opatření, které dosud platilo u arabských extremistů, se nově rozšíří i na ty židovské.

Meir Ettinger - údajný spoluviník žhářských útoků
Zdroj: Reuters

Cílem židovských teroristů není jen vyhnání Palestinců a křesťanů ze země, ale i svržení vlády a nastolení náboženského režimu opřeného o extrémní výklad Tóry. Za 67 let existence Izraele se počet jejich obětí vyšplhal už na desítky.

Extrémní hnutí s názvem Židovské podzemí už v minulosti plánovalo vyhodit do vzduchu obě muslimské svatyně na jeruzalémské Chrámové hoře. Patřil k němu například vrah izraelského premiéra Jicchaka Rabina.

Izrael přitvrzuje proti židovským extremistům (zdroj: ČT24)

Stejné extremistické kruhy z řad studentů náboženských škol nebo osadníků mají na svědomí i cenovky neboli vandalské útoky proti mešitám - jako odvetu za palestinský teror. V 80. letech byl židovský extremismus dokonce jednou z priorit bezpečnostních služeb.

„Odhalili jsme, že mezi lety 1978 až 1979 začali plánovat útok na jeruzalémské Chrámové hoře. Chtěli vyhodit do vzduchu muslimský Skalní dóm,“ říká ředitel izraelské bezpečnostní služby Šin Bet v letech 1988 až 1994 Jaakov Peri. „Zničení Skalního dómu by i dnes nejspíš znamenalo totální válku všech muslimských zemí, nejen těch arabských, proti Izraeli,“ dodává jeho nástupce Carmi Gillon.