Polsko exhumuje z hromadných hrobů odbojáře

Polsko se chystá vyzvednout ostatky hrdinů protinacistického a protikomunistického odboje. V polovině minulého století jich byly anonymně pohřbeny stovky. Institut paměti národa (IPN) zabývající se křivdami spáchanými za totality požádal o povolení k exhumacím na varšavském hřbitově. Práce expertů bude o to náročnější, že tehdejší režim nechal nad hromadným hrobem v 80. letech pohřbít téměř tři stovky činitelů komunistické éry.

Jejich ostatky se nacházejí ve 194 hrobech, které byly na varšavském vojenském hřbitově Powazki vytvořeny nad zasypanou pohřební jámou, do níž byla anonymně umisťována těla odpůrců režimu v letech 1945 až 1956. Zákon umožňující provádět tyto exhumace podepsal již v polovině června prezident Bronislaw Komorowski. „Pevně doufám, že se nám společně podaří trvale připomenout odkaz zesnulých hrdinů a přitom respektovat pietu vůči ostatním lidem,“ prohlásil tehdy prezident s odkazem na ostatky pohřbených komunistů.

O tom, že nad hromadným pohřebištěm obětí stalinistického teroru vzniknou hroby komunistů, rozhodl podle historiků tehdejší šéf státu Wojciech Jaruzelski začátkem 80. let. Jeho snahou prý bylo zakrýt stopy po zločinech režimu.

IPN nyní čeká na správní povolení, které má podle mluvčího institutu vyjednat dočasné přemístění ostatků stranických funkcionářů a příslušníků komunistického vojska.

Polsko již z jiného hromadného hrobu předloni vyzvedlo na 200 ostatků hrdinů minulosti, z nichž se zatím podařilo identifikovat 28. Podle Komorowského budou moci díky novému zákonu probíhat exhumace i na dalších místech země.