Moře u Réunionu prý vyplavilo další část letadla, Malajsie to popřela

Malajsijský představitel popřel zprávy o tom, že se u pláže ostrova Réunion objevil druhý úlomek, který by mohl být dveřmi z pohřešovaného letadla Boeing 777. O nálezu původně informovaly britské televizní stanice BBC a Sky News. Malajsijští představitelé vzápětí požadovali rozšířit pátrání po dalších troskách v okolí ostrova.

Předchozí nález, dvoumetrový úlomek objevený na pláži u města Saint-André na východě ostrova, byl přepraven do speciální laboratoře u francouzského Toulouse. Experti mají určit, zda úlomek pochází z křídla malajsijského stroje na lince MH370, jenž loni v březnu beze stopy zmizel. Zkoumání úlomku má začít ve středu. Malajsijský ministr dopravy Liow Tiong Lai uvedl, že ke zkoumání úlomku se připojí i experti z Malajsie, Číny a USA, včetně pracovníků společnosti Boeing.

Experti převážejí nález do laboratoře v Toulouse
Zdroj: Reuters

Britský list The Daily Telegraph s odvoláním na ostrovany napsal, že trosky letounu byly možná na Réunion vyplaveny už před třemi měsíci, ale souvislost s pohřešovaným malajsijským boeingem si lidé neuvědomili. Nicolas Ferrier, uklízející na plážích, tvrdil, že počátkem května našel modré sedadlo, které ale jako jiné nálezy spálil.

Pláž v blízkosti Saint-Denis, kde se našel první úlomek
Zdroj: Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines zmizel z radarů loni 8. března krátce po startu z Kuala Lumpuru. Na palubě letadla bylo 239 lidí, kteří podle všeho zahynuli, když stroj z dosud nejasných příčin nejspíš havaroval a spadl na neznámém místě do moře.

Více než dva metry dlouhý úlomek, který byl zřejmě vztlakovou klapkou křídla, objevili ve středu na Réunionu pracovníci firmy pověřené čištěním pobřeží. Malajsijská vláda následně potvrdila, že tento předmět pochází z letadla Boeing 777, tedy stejného typu jako zmizelý stroj z letu MH370. Ministr Liow Tiong Lai dnes upřesnil, že toto zjištění potvrdily rovněž francouzské úřady, výrobce letadla Boeing a malajsijský expertní tým.

Animace k letu MH370 (zdroj: ČT24)