Jihovýchodní Asii sužují silné monzunové deště

Oběti prudkých monzunových dešťů v Asii

Silné monzunové deště zasáhly oblast jihovýchodní Asie. V Indii se po sesuvech půdy pohřešuje 21 lidí, v sousední Barmě mají povodně devět obětí a více než 18 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Očekává se, že rozsah neštěstí může být ještě větší. Záchranné akce totiž komplikuje špatný přístup do zasažených míst.

Nové povodně zasáhly velkou část Barmy. Úřady odhadují, že záplavy postihly více než 110 tisíc lidí, zvláště v Sakainské oblasti a Kačjinském a Šanském státě. Noví mrtví, které úřady dnes ohlásily, jsou většinou z lodi, která se převrhla v Kačjinském státě. Povodně trvají v Barmě již několik týdnů, v červenci při nich zahynulo 21 osob.

Ministerstvo pro informace v pátek pozdě večer oznámilo, že prezident Thein Sein vydal prohlášení o nouzovém stavu v Makwejské a Sakainské oblasti a Čjinském a Arakanském státě, tedy v nejvíce postižených oblastech. Prohlášení však neupřesňuje, jaká praktická opatření to zahrnuje.

Velké obavy panují hlavně o vývoj v Arakanském státě, kam se blíží tropická bouře ze sousedního Bangladéše. Situace v tomto státě je považována za zvlášť riskantní, protože zde žije více než 100 tisíc vysídlenců, kteří opustili své domovy kvůli občanské válce v posledních letech a žijí zde v nekvalitně postavených a špatně umístěných táborech.

Indická policie: Všichni pohřešovaní jsou zřejmě mrtví

V Indii způsobily přívalové monzunové deště mohutné sesuvy půdy v odlehlé horské oblasti na severovýchodě. K sesuvu půdy došlo ve vesnici ve státě Manípur blízko hranice s Barmou. V jejich důsledku se pohřešuje 21 lidí, podle tamní policie jsou zřejmě všichni mrtví.

Pro policejní posily bylo obtížné se do oblasti dostat, silné deště za poslední tři dny poničily silnici. Záchranné týmy plánují se v neděli dostat do oblasti pomocí helikoptér. Sesuvy půdy jsou v Indii v období monzunových dešťů od června do září zcela běžné.