Noční nápor uprchlíků v Calais byl oproti dřívějším výrazně slabší

Nelegální imigranti v noci na sobotu opět pokoušeli štěstí a snažili se dostat z Francie do Británie tunelem pod Lamanšským průlivem. Policie hovoří o asi 300 pokusech, což je výrazný pokles oproti předchozí noci ze čtvrtka na pátek. Tehdy policejní zdroje zaznamenaly nejméně tisícovku zmařených pokusů.

U terminálu, kde se odbavují vlakové soupravy přepravující automobily podmořským tunelem do Anglie, se podle agentury AFP shromáždilo asi 800 přistěhovalců, kteří podnikli zmiňovaných 300 „pokusů o narušení“. O první průniky se pokusili ještě v pátek okolo deváté hodiny večerní. Následně se je pořádkové síly snažily vytlačit bez použití násilí, zatímco imigranti se opakovaně vraceli. Okolo druhé hodiny v noci četníci vyprovodili asi 150 přistěhovalců směrem do Calais, ale většina se skryla v temnotách, aby později znovu zkusili své štěstí. Jen několik imigrantů ale proniklo, pět z nich četníci zatkli.

Situace na francouzské straně se poněkud zklidnila díky posílení policejní ochrany tunelu poté, co už dva měsíce docházelo každou noc k 1500 až 2000 pokusům stovek převážně afrických imigrantů dostat se do Británie, kterou považují za vysněný ráj. O život přitom od začátku června přišla již desítka běženců.

Britové tento týden dali Francouzům na posílení bezpečnosti u terminálu tunelu v Calais sedm milionů liber (269 milionů Kč) a premiér David Cameron v pátek slíbil, že pošle do Calais nová oplocení, pátrací psy a další prostředky, protože stávající situace je nepřijatelná. „Situace je nepřijatelná. Lidé se snaží nelegálně vstoupit do naší země a zdejší řidiči kamionů a dovolenkáři čelí dopravním problémům. Bude to složitá otázka po celé léto. Pracujeme na tom. Nevylučujeme žádnou akci, která by umožnila situaci řešit,“ řekl Cameron po schůzce vládního výboru Cobra pro mimořádné události. Dodal, že přitom spolupracuje s Paříží.

Na silnici u britského terminálu podmořského tunelu v hrabství Kent zůstaly kvůli problémům s přistěhovalci z Calais ve frontách tisíce kamionů. Podle webu BBC hodlá armáda pomoci tím, že nákladním autům dá dočasně k dispozici některé své tamní pozemky. Kamiony u tunelu nyní čekají na odbavení až 20 hodin. Vše navíc ztěžuje stávka a blokády zaměstnanců trajektů v přístavu Calais, kudy se jinak také převážejí auta mezi Francií a Británií. Lidé protestují proti propouštění a vláda se s nimi zatím není s to dohodnout.

Představitel OSN Peter Sutherland v reakci na čtvrteční výzvy britského tisku k vyslání britské armády do Calais řekl, že se jedná především o humanitární krizi. Poznamenal, že počet přistěhovalců v Calais je výrazně menší než například loňský počet žadatelů o azyl v Británii, kterých bylo 24 tisíc.