Zlom v pátrání po MH370? Trosky na Réunionu jsou ze stejného typu stroje

Kurz letu MH370, který se ztratil loni v březnu, někdo v kabině s velkou pravděpodobností svévolně změnil. Podle CNN to vyplývá z materiálů amerických tajných služeb. Experti mezitím potvrdili, že klapka nalezená u Réunionu pochází z Boeingu 777, tedy stejného typu jako zmizelý stroj. Někteří nezávislí odborníci z typu poškození předběžně vyvozují, že se křídlo odlomilo už ve vzduchu.

"Číslo součástky potvrzuje, že (úlomek) pocházel z letadla Boeing 777. Je to informace od MAS (Malaysia Airlines). Informovali mě," sdělil náměstek malajsijského ministra dopravy Abdul Aziz Kaprawi agentuře AFP.

Pravděpodobně jde o let MH370. V této oblasti totiž v poslední době nedošlo k žádné jiné tragédii stejného typu stroje. "Je opravdu možné, že úlomek pochází z letu MH370. Kdyby se letadlo dostalo do Indického oceánu, mohlo k ostrovu Réunion za 16 měsíců zcela jistě dorazit," konstatoval australsský vicepremiér Warren Truss.

Skupina nezávislých pozorovatelů ze společnosti American Mobile Satellite Corp přitom poukázala na skutečnost, že přední část klapky byla jen málo poškozená a na zadní části se objevují nepravidelné trhliny. Podle nich se křídlo mohlo odlomit už ve vzduchu.

Byl tam i kufr, říká nálezce úlomku

Z výpovědi muže, který úlomek našel, vyplývá, že u břehů malého ostrova byly i další předměty - zřejmě zavazadla. "Viděl jsem taky cestovní kufr, ale v tu chvíli jsem mu nevěnoval pozornost. Křídlo se mi zdálo podstatnější," podotkl Johnny Begue.

"Hodně foukalo, tak jsem zavolal kolegy, aby mi s tou částí letadla pomohli. Vyzvedli jsme trosky na kameny a potom na pevnou zemi. Zahlédl jsme poblíž i kufr, ale nevěnoval jsem tomu pozornost. Přátelé zavolali do místního rádia, nevěděli, co jiného dělat. V tu chvíli to všechno začalo. Pro trosky dorazila policie a začali sem jezdit novináři. Později jsem se vrátil vyzvednout zavazadlo."
Johnny Begue

Podle materiálů amerických tajných služeb kurz letu někdo v kabině zřejmě úmyslně změnil. Co se dělo pak a kde cesta skončila, se ale stále neví. Podle leteckého publicisty Martina Velka nejde o žádnou novinku. „Letadlo bylo evidentně ovládnuto posádkou, únoscem nebo kýmkoli jiným. Každopádně provádělo věci, které dopravní letadlo normálně nedělá. Manévry svědčily o tom, že se snažili zmizet ze sledování – relativně prudký sestup a létání v malých výškách a pak povypínání všech komunikačních prostředků,“ uvedl Velek.

Příbuzní pasažérů už ničemu nevěří

Pro pozůstalé obětí je poslední posun takřka koncem nadějí. "I kdybychom zjistili, že to byl úlomek, který patřil letu MH370, není tady žádný důkaz, že naši blízcí v tom letadle nakonec byli," poznamenal syn pasažérky Jiang Hui.

Většina cestujících na palubě letadla pocházela z Číny. Byl mezi nimi také syn, snacha a vnučka Chung Siou-fanga, který řekl: "Počet lidí a množství vybavení, které do pátrání nasadili, je obrovský - a přesto zatím našli tak strašně málo. A možná ani tohle nakonec nebudou trosky z toho letadla. Pátralo po něm tolik zemí a neobjevili nic. Tak jak to, že teď najednou něco našli?" dodal Chung. "My příbuzní už ničemu nevěříme."

Malajsijec Selamat Omar, jehož 29letý syn cestoval v letadle, vyzval vládu, aby pátrala po troskách mnohem "agresivněji". "Potřebujeme najít trup letadla a v něm těla. Dokud tohle nebudeme mít, pak budeme pořád věřit, že je náš syn naživu, a ne mrtvý," dodal Omar.

obrázek
Zdroj: ČT24

Let MH370 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizel z obrazovek radarů v noci na 8. března loňského roku. Dosud se předpokládalo, že se Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží poté, co se z neznámých důvodů odklonil od své trasy. Cestující pocházeli ze 14 států, nejvíc bylo Číňanů (153) a Malajsijců (50). Pátracím týmům se navzdory rozsáhlé mezinárodní operaci zatím nepodařilo žádné trosky objevit. Podle malajsijských úřadů neštěstí nikdo nepřežil.

Malajsijské aerolinky udržuje při životě vláda

Společnost Malaysia Airlines je na tom po ztrátě MH370 a pádu MH17 na Ukrajině špatně. "Aerolinky technicky zbankrotovaly. Společnost provozuje svou činnost dál, nicméně je nyní financována malajsijskou vládou. Bude do ní třeba nalít několik miliard dolarů, aby mohla dál fungovat. Letošní rok bude velice ztrátový," konstatoval analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menšík s tím, že firma by opět mohla růst nejdříve v roce 2017.