Hollande po atentátu u Lyonu: Nesmíme podlehnout strachu, musíme jednat

Lyon - Výbuch v továrně u Lyonu byl teroristický útok, potvrdil francouzský prezident Francois Hollande. Podle něj je nutné „nepodlehnout strachu a neustupovat“. „Emoce nestačí, potřebujeme činy,“ konstatoval Hollande. Při atentátu zemřel jeden člověk, další dva jsou zranění. Možný atentátník už byl zatčen a identifikován. Hollande a další politici vyjádřili na summitu v Bruselu oběti solidaritu.

Hollande: Emoce nestačí, potřebujeme činy (zdroj: ČT24)

„Tento atentát byl spáchán jednotlivcem. Možná ho doprovázel ještě druhý komplic. Zaútočil na střeženou továrnu plynovými lahvemi s jasným cílem vyvolat výbuch. Jedná se o teroristický útok,“ zdůraznil Hollande. Na místě bylo nalezeno tělo s uťatou hlavou a nápisy. Francouzský premiér Manuel Valls vyzval po útoku ke „zvýšené ostražitosti“. Na „citlivých“ místech byla zpřísněna bezpečnostní opatření. 

Hollande řekl, že se o útoku dozvěděl v zásadě současně se zahájením dnešního jednacího dne schůzky vrcholných představitelů evropské osmadvacítky. „Všichni si pamatujeme, co se stalo v naší zemi i jinde, bylo proto mnoho emocí,“ připomněl novinářům lednový útok na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo.

Odpoledne se Hollande vrací zpět do Francie. První záběry viděl na zpravodajském kanálu spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, kterou to šokovalo. „Všichni mají na paměti podobné události v jiných zemích, takže pokud dojde k takové tragické události, tak samozřejmě nejprve přicházejí emoce. Ale emoce nestačí – potřebujeme činy, potřebujeme jednat, nést své hodnoty,“ prohlásil francouzský prezident. „Nesmíme podlehnout strachu a ustoupit,“ dodal.

Francois Hollande:

„Nesmíme vytvářet zbytečné bariéry mezi lidmi a nesmíme podlehnout nadbytečné podezíravosti. Musíme chránit francouzské občany, odhalit pravdu a bojovat proti skupinám či jednotlivcům, kteří jsou odpovědní za tyto činy.“

Premiér Valls: Francii opět zasáhl islámský terorismus

Francouzský premiér Manuel Valls oznámil, že se předčasně vrací z cesty po Latinské Americe zpět do Francie. Na dálku už nařídil zpřísnit opatření v „citlivých oblastech“ své země. I další francouzské politiky atentát šokoval. Na Twitteru ho odsoudil starosta Bordeaux Alain Juppé. Francie podle něj musí vyvinout úsilí, ochránit své občany. „Hrozba teroristického útoku je na nejvyšší úrovni,“ konstatoval Juppé.

Tweet 1
Zdroj: ČT24/Twitter

„Už se to děje i na naší půdě. Barbar někomu setnul hlavu a posunul hranici hrůzy,“ napsala vnučka Le Pena a členka krajně pravicové Národní fronty Marion Le Penová.

Tweet 2
Zdroj: ČT24/Twitter

Britský premiér David Cameron vyjádřil Hollandovi soustrast. Podle něj jde o „děsivou událost“. „Naše myšlenky jsou s těmi, kterých se útok dotkl,“ konstatoval Cameron podle britského představitele na summitu. 

Hollandovi a obyvatelům Francie kondoloval a vyjádřil solidaritu i polský expremiér Donald Tusk.

Tweet 3
Zdroj: ČT24/Twitter

Atentát u Lyonu přišel jen 6 měsíců po útoku na Charlie Hebdo

Před půl rokem zemřelo v Paříži 12 lidí během útoku na redakci satirického listu Charlie Hebdo. Atentátníky byli francouzští bratři Chérif a Said Kouachiové, kteří prošli výcvikem v Jemenu a kteří byli krátce po útoku zastřeleni policií. Několik rukojmí zabil tehdy také islámský útočník Amedy Coulibaly, který obsadil pařížský obchod s košer potravinami. 

V zemi byla po útoku zvýšena bezpečnostní opatření. Francouzský parlament před pár dny přijal kontroverzní zákon, který posiluje pravomoci tajných služeb. Bude tak možné zachycovat komunikaci vedenou mobilními telefony a po internetu. Projekt počítá i s odposlechy, lokalizací či používáním špionážních mikrofonů, kamer a počítačových programů ke sledování podezřelých osob a jejich okolí. Tyto činnosti má i bez souhlasu justice operativně povolovat a kontroloval nový nezávislý úřad.   

Místní i zahraniční ochránci lidských práv normu kritizují. Upozorňují mimo jiné na to, že mimosoudní souhlas ke sledování osob a další nové pravomoci tajných služeb nebudou podléhat dostatečné kontrole.