Začátek zkázy? Islámský stát zničil první chrámy v Palmýře

Palmýra - Radikálové z hnutí Islámský stát (IS) zřejmě začali ničit památky v historickém syrském městě Palmýra. Na internetu zveřejnili několik fotografií s výbuchy. Podle CNN byly zničeny dva muslimské chrámy. Oblast patřící na seznam světových památek UNESCO zaminovali islamisté už minulý týden.

Zpravodaj ČT: U Palmýry se zřejmě schyluje ke střetu (zdroj: ČT24)

Kulturní vandalismus radikálů z IS nekončí. Bojovníci dobyli padesátitisícové město v květnu. Od té doby se hovoří o tom, že jsou památky v ohrožení. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) džihádisté nejprve zaminovali oblast s nejcennějšími památkami, nyní Asadův režim potvrdil, že radikálové zničili dva muslimské chrámy. 

"IS vyhodil do povětří dvě prastaré muslimské svatyně v Palmýře a fotografie tohoto strašného zločinu na syrském kulturním dědictví zveřejnil na Facebooku," uvedla vláda v prohlášení.

„Podle dostupných informací šlo o mauzolea ze stejné doby jako historické jádro Palmýry, nicméně nikoli v rámci jejího historického jádra, ale v rámci asi čtyři kilometry vzdáleného archeologického naleziště,“ informoval blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Jedno mauzoleum bylo místem posledního odpočinku potomka Mohamedova bratrance. Ve druhém případě šlo o 500 let starý hrob islámského duchovního z Palmýry Nizára abú Baháaddína. Ten ležel jen půl kilometru od palmýrského vítězného oblouku.

Poté, co radikálové město dobyli, došlo na popravy zajatých bojovníků i civilistů, tvrdí lidskoprávní organizace.

Památkáři ještě na poslední chvíli stačili odvézt do bezpečí stovky soch, většina památek ale přesunout nelze. V ohrožení zůstávají trosky chrámu, divadlo, vítězný oblouk, kostely a pohřebiště. „Je to celosvětová bitva,“ upozornil syrský šéf památek Maamoun Abdul Karim, který už dříve vyzval arabskou koalici vedenou Spojenými státy, aby islamistům nedovolila zničit starověké město.  

Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS. Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím. Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur. Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu už od počátku bojů v Sýrii.  

Také podle britského historika a spisovatele Toma Hollanda by bylo zničení Palmýry tragédií nejen pro Sýrii, ale i pro celý svět. „Nejde jen o historii Středního východu, jsou zde kořeny celé globální kultury – Mezopotámie, Iráku, Sýrie,“ poznamenal historik.

Asadova armáda se blíží k městu 

Armádní jednotky se již přiblížily na vzdálenost asi deset kilometrů od města. „Damašek slíbil, že nebude nečinně přihlížet, jak strategická Palmýra, kterou protínají různé dálnice, zůstává v rukou IS. Pravděpodobně se schyluje k většímu střetu,“ prohlásil Szántó.

Islamisté považují památky za symbol modlářství. Při svém postupu Irákem zdevastovali například mosulské muzeumHatru nebo starověké město Nimrúd. Palmýra už přitom utrpěla škody během občanské války, která trvá v zemi od roku 2011.  

IS nyní ovládá asi polovinu syrského území, jde ale spíš o řídce obydlené oblasti. Radikálové se snaží zajistit trasy do Turecka a Iráku. Na severu země proti němu bojují Kurdové, kterým se podařilo získat zpět města Tall Abjad u turecké hranice a přiblížit se k Rakce, kde má IS hlavní stan. 

Proti IS bojuje mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy, kurdské síly a konkurenční protivládní povstalci. Podle americké ambasády v Sýrii má IS s režimem Bašára Asada nepsanou dohodu o neútočení. Syrské letectvo údajně bombarduje rebely s cílem posílit pozice IS.