Východ USA postihly bouře, statisíce lidí byly bez proudu

Washington – Východ Spojených států zasáhly mohutné bouře. Silný vítr doprovázený lijáky v úterý večer místního času narušil dopravu a připravil o dodávky elektřiny statisíce obyvatel v Pensylvánii, New Jersey nebo Virginii. Už o den dříve se potýkal s následky tornáda sever USA v oblasti státu Illinois.

Silné bouře provázené lijáky a vichry v úterý večer místního času (v noci na dnešek SELČ) sužovaly východ Spojených států. Narušily dopravu a připravily o dodávky elektřiny statisíce obyvatel. Například v New Jersey dosahoval vítr rychlosti až 113 kilometrů v hodině.

V oblasti Filadelfie zůstalo ve tmě více než 400 tisíc obydlí a podniků, bez elektřiny se ocitly i desetitisíce lidí ve Virgínii a dalších místech. Špatné počasí přerušilo na asi hodinu železniční spojení mezi Washingtonem, Filadelfií a Harrisburgem. Letiště v New Yorku a dalších městech zpozdila či zrušila stovky letů.

S extrémními projevy počasí se už v noci z pondělí na úterý potýkal sever Spojených států, zejména pak stát Illinois. Tornádo nedaleko Chicaga na severu Spojených států poničilo několik domů a strhávalo elektrická vedení. 

Ve městě Coal City bylo poničeno několik domů a tisícovky lidí se ocitly bez elektřiny. Nejméně tři domy byly těžce poškozeny, řekla místnímu listu Herald-News dcera starosty Brittany Hallidayová. Na nedaleké dálnici byla přerušena doprava kvůli strženým drátům elektrického vedení, uvedla policie státu Illinois. Nejméně 19 tisíc odběratelů elektřiny bylo bez proudu.