Kurdské oddíly se přiblížily k sídlu radikálů v Rakká

Bagdád/Damašek - Kurdské milice obsadily vojenskou základnu, kterou v minulých bojích získali radikálové z Islámského státu (IS). Kurdové se tak přiblížili na 50 kilometrů k severosyrskému Rakká, kde má IS svůj hlavní stan. Podle syrských ochránců lidských práv, kteří situaci monitorují z exilu, se Kurdové dostali do města Ajn Ísá, které je poslední větší obydlenou oblastí severně od Rakká. Kurdové tvrdí, že v boji pobili „desítky“ členů IS. Exulanti získali informaci, že IS převezl do Rakká těla svých dvaceti šesti mrtvých bojovníků.

Kurdské jednotky spolu s umírněnými arabskými rebely dobyli nejprve město Tall Abjad, které leží na hranici s Tureckem. Momentálně obsadili vojenskou základnu v Ajn Ísá. Na osvobozené území se z Turecka vracejí syrští uprchlíci. „Pro nás válka skončila. Našemu městu už nenahání hrůzu Islámský stát. Ty skupiny, které jej nyní osvobodily, jsou prý mnohem lepší. Vracíme se domů, do své země, kterou jsme opouštěli v slzách,“ vyjádřil se Hasan Mahmúd, obyvatel osvobozeného města Tall Abjad.

Kvůli bojům, za kterými stojí radikálové z hnutí Islámský stát, vzrostl počet vnitřních uprchlíků v 33 milionovém Iráku na rekordní tři miliony. Oznámila to Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Nejvíce Iráčanů, kteří museli opustit své domovy, pochází z provincie Anbár, která je v rukou IS.

Nad městem i základnou Ajn Ísá teď opravdu vlají prapory kurdských milicí. Většině arabských obyvatel osvobozeného regionu se po extremistech z Islámského státu nestýská. Nepřejí si ale ani patřit k pozvolně vznikajícímu kurdskému státu, který bude mluvit jiným jazykem.

Situace je tedy méně idylická, než by se na první pohled zdálo. Mnozí arabští obyvatelé, kteří před válkou tvořili v regionu většinu, se totiž bojí kurdských vítězů. Mají strach, že v budoucnu připojí jejich region ke svým územím. Někteří se proto chystají na nový souboj. „Chtějí rozbít Sýrii na mnoho částí a to nemůžeme přijmout. Tato země se jmenuje Syrská arabská republika a tak to také zůstane. Jsme připraveni obětovat i naše děti a ženy pro jednotu Sýrie,“ potvrzuje Díhám Hasíkí, arabský obyvatel Tall Abjadu.

  • Brutalita, zločiny a násilí páchané příslušníky Islámského státu jsou v rozporu se zásadami islámu zapsanými v koránu. Ve své 900stránkové knize, kterou představil v Londýně, to tvrdí uznávaný pákistánský duchovní Muhammad Táhir Kadrí. Islámské kurikulum pro mír a proti terorismu, jak se spis nazývá, poskytuje muslimům mimo jiné argumenty proti radikálnímu výkladu islámu a teroristy prohlašuje za nevěřící.
Vydáno pod