Kvůli extrémnímu horku v Pákistánu zemřelo už 450 lidí

Karáčí - Už více než 450 obětí si vyžádala vlna veder, která v posledních třech dnech sužuje jižní Pákistán a především přístavní megalopoli Karáčí. Teploty v Karáčí dosahují 45 stupňů Celsia. Oproti pondělí je počet mrtvých více než dvojnásobný.

V Pákistánu jsou každodenní realitou výpadky proudu, což možnost vyrovnat se s nesnesitelným horkem ztěžuje. Kromě toho, že v takovém případě nefunguje klimatizace, jsou poznamenány i dodávky vody.

Vedra navíc přicházejí jen pár dní po začátku muslimského postního měsíce ramadánu, kdy by vyznavači islámu za denního světla neměli jíst a pít. Vláda provincie Sindh, jejímž hlavním městem je Karáčí, už pro všechny nemocnice vyhlásila stav nouze, zrušila lékařům i ostatním zaměstnancům dovolené a zvýšila zásoby nezbytných zdravotnických potřeb.

„Více než 450 lidí zemřelo v uplynulých třech dnech v důsledku velkého vedra,“ uvedl lékař Sabír Memon, který působí jako vysoký vládní představitel provincie Sindh. Tento údaj potvrdil AFP i další zdravotnický činitel Saíd Mangnedžo.

Před měsícem podobným způsobem sužovala horka sousední Indii, kde v důsledku toho zahynulo téměř 2000 lidí.

Vlna extrémních veder postihla jih Pákistánu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP