Házení bot a pěstní potyčky: Jednání o míru v Jemenu skončila neslavně

Ženeva - Mírové rozhovory o Jemenu v Ženevě dnes doprovodilo házení bot a pěstní souboje mezi představiteli a stoupenci znesvářených stran. Incident se odehrál na tiskové konferenci zástupců povstaleckých šíitů, kterou narušili jejich odpůrci.

Potyčka vypukla poté, co jihojemenská aktivistka hodila botu na šéfa šíitské delegace. Následovala rvačka a házení dalších bot a lahví. Házení bot patří k nejurážlivějším způsobům napadení oponenta v arabském světě.

Oponenti šíitů křičeli na zástupce povstalců, kteří loni ovládli sever země včetně metropole Saná a vyhnali prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího ze země, že jsou to kriminálníci a psi, kteří zabíjejí děti z jižního Jemenu.

Jednání v Ženevě poznamenala bitka
Zdroj: Martial Trezzini/ČTK/AP/Keystone

Šíité, kteří po ovládnutí severu začali postupovat dál na jih, tvrdí, že chtějí více politického vlivu a že bojují proti zkorumpované vládě. Stojí však za nimi Írán a vláda je považuje pouze za zástupný nástroj snahy Íránců získat v Jemenu vliv. Od března do jemenského konfliktu vstoupila Saúdská Arábie se svými spojenci - nálety se snaží šíity zahnat.

Tisková konference byla narušena házením bot
Zdroj: ČT24

Mírové rozhovory v Ženevě dnes pokračují třetím dnem. Postoje obou znepřátelených stran jsou natolik vzdálené, že jejich zástupci se spolu u jednacího stolu nejspíš nesejdou. Zmocněnec OSN pro Jemen s nimi proto vyjednává odděleně.