Nadace podporující ruské vědce unikla zrušení. Zaplatí „jen“ pokutu

Moskva - Moskevský soud dnes potrestal soukromou nadaci na podporu vědy a osvěty Dynastie pokutou 300 000 rublů (asi 135 000 Kč) za porušení zákona z roku 2012, podle kterého se kvůli financování z ciziny měla přihlásit do registru „zahraničních agentů“.

Nadace u soudu marně argumentovala, že se nezabývá politikou, ale působí v oblasti vzdělávání, vědy a kultury, a proto by se na ni ustanovení zákona o „zahraničních agentech“ neměla vztahovat. Ministerstvo spravedlnosti, které žalobu podalo, nebylo u soudu zastoupeno.

Zatím není jasné, zda se nadace proti rozsudku odvolá. Její právníci se zdrželi vyjádření.

Nadaci mezi „zahraniční agenty“ zařadilo koncem května ministerstvo spravedlnosti, což vzápětí vyvolalo skandál. Bylo totiž známo, že nadaci platí ze svých zahraničních kont někdejší ruský telekomunikační magnát Dmitrij Zimin jako jeden z mála fondů podporujících talentované studenty a mladé vědce v zájmu udržení těchto „mozků“ ve vlasti. Po udělení hanlivé nálepky se Zimin nechal slyšet, že Dynastie asi skončí, protože se ho postup úřadů dotkl. Ale odvolávat se prý nebude, jelikož nemíní vést spor „o právo utrácet své vlastní peníze“. A odjel do ciziny.

Dmitrij Zimin
Zdroj: ČTK/TASS/Sergei Savostyanov

Nadace se zastal i Putin

Proti počínání ministerstva protestovala desítka ruských akademiků a 18 členů-korespondentů Ruské akademie věd či šéf sdružení průmyslníků a podnikatelů. Podle serveru newsru.com vyjádřil pochyby nad počínáním úřadů také prezident Vladimir Putin.

Právě Putin zákon o označování nevládních organizací financovaných z ciziny za „zahraniční agenty“ prosadil, spolu s dalšími opatřeními, která zkrotila vlnu masových protestů proti režimu na přelomu let 2011 a 2012. Moskva tvrdí, že západní státy se - i prostřednictvím nevládních organizací - snaží destabilizovat politický systém v Rusku a zpochybnit tradiční hodnoty ruské společnosti.

Dynastie působí od roku 2002. Zimin podle médií každoročně vydával na osvětu a na podporu talentovaných vědců a studentů z vlastní kapsy deset milionů dolarů (asi čtvrt miliardy korun).

Zákon o zahraničních agentech nově doplnil zákon o „nežádoucích organizacích“, který dává úřadům pravomoc bez rozhodnutí soudu zakázat působení zahraničních spolků v Rusku.