Nepálské chrámy měsíc po otřesech otvírají brány

Káthmándú - Víc než měsíc po dvou ničivých zemětřeseních otevřel Nepál většinu z poškozených památek. Úřady tak chtějí do země znovu nalákat turisty. Cestovní ruch je totiž pro himálajskou zemi jedním z hlavních zdrojů příjmů. Při silných otřesech na konci dubna a v polovině května zemřelo víc než 8700 lidí.

Silné otřesy způsobily značné škody na statisících budov včetně dávných chrámů, paláců a dalších historických památek oblíbených turisty. Vláda se nyní obává, že ji zemětřesení připraví o nemalé zisky - zemi navštíví každý rok asi 800 tisíc zahraničních turistů.  

  • Zemětřesení z 25. dubna a pak další, méně devastující z 12. května zabily dohromady zhruba 8700 lidí a kolem 22 tisíc dalších zranily.

Úřady odhadují, že v těžce zasažených okresech Gorkha, Sindhupalchok a Nuvakot zůstalo v troskách asi 90 procent škol. Tisíce se jich před pár týdny znovu otevřely. Vyučování se ale z rozhodnutí ministra školství koná většinou v náhradních prostorách. 

V osmadvacetimilionové zemi trpí následky katastrofy podle agentury Reuters na 2,8 milionu lidí. Stovky tisíc obyvatel nyní potřebují zejména dočasné přístřeší vzhledem k tomu, že do oblasti brzy dorazí monzunové deště. 

Ztráty tamní ekonomiky se odhadují na sedm miliard dolarů. Nepál chce požádat dárcovské země o 6,6 miliardy dolarů (160 miliard korun) na obnovu.