Češi a Slováci prý mezi separatisty v Donbasu složili vlastní bojovou jednotku

Doněck (Ukrajina) - Na východě Ukrajiny bojuje samostatná jednotka složená z Čechů a Slováků, která je součástí armády samozvané Doněcké lidové republiky. S informací přišel server aktuality.sk. Ministerstvo zahraničí o Češích bojujících na Ukrajině neví. „Nemáme potvrzeny žádné informace, že by v jednotkách bojujících na Ukrajině byli čeští občané,“ řekl jeho mluvčí David Frous. O tom, že se do bojů na Ukrajině zapojují i Češi, informovala už loni v srpnu německá agentura DPA.

V rozhovoru pro aktuality.sk jeden ze slovenských příslušníků jednotky pod podmínkou anonymity sdělil, že po boku proruských povstalců bojují čtyři Češi a čtyři Slováci. Slovák zvaný Sojka, kterým je podle aktualit.sk Martin Keprta, má údajně hodnost nadporučíka. „Další Češi a Slováci nemají velitelské funkce a působí v řadových hodnostech, popřípadě jako konzultanti,“ uvedl. Jednotka se podle něj věnuje „diverzi a rozvědce v týle protivníka“, přičemž respektuje mírové dohody z Minsku. V únoru, březnu a dubnu působila v Debalceve a od května sídlí u Marjinky. Na denním pořádku tam prý jsou přestřelky a ranění.

Češi i Slováci údajně dostávají žold přibližně 8 tisíc hřiven (asi 9200 korun). „Máme tam kasárna. Nemůžu specifikovat povahu tohoto objektu, ale je tam voda, topení a normální postele. Nejsme stále na bojové linii,“ uvedl muž.

Ruská armáda tu být nepotřebuje, říká Slovák

Na dotaz serveru ohledně ruských vojáků na východní Ukrajině jeden z členů uvedl, že v jeho jednotce není ruský velitel ani jeden. „Mnoho 'zaručených' informací o přítomnosti ruských vojsk pochází z fotek, kde je kluk s ruskou nášivkou. Ruskou nášivku, popřípadě ruské vojenské označení, tu nosí mnoho lidí. Rusko nám pomáhá morálně i politicky. Také posílá humanitární pomoc, která je víc než nutná,“ říká muž.

„Ukrajinci rozbombardovali strategické podniky a stejně tak i závody na přípravu nebo výrobu jídla. Ekonomická blokáda Kyjeva také nepomáhá. A účast ruské armády? Ruská armáda tu být nepotřebuje. Je tu neskutečně mnoho dobrovolníků,“ uvedl jeden z členů jednotky s tím, že každý den projde přijímací komisí pět až dvacet lidí.

Separatisté v Doněcku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Sergei Grits

Podle něj česko-slovenská jednotka navazuje na legionářskou tradici a založena byla proto, aby mohla zachycovat lidi, kteří se tam ze Slovenska a České republiky rozhodli přijít. V armádě Doněcké lidové republiky i Luhanské lidové republiky prý působí i další Češi a Slováci. Důvody, proč se vydávají bojovat na Ukrajinu, jsou podle něj různé. „Někdo chtěl začít budovat kariéru v armádě, jiného vyhnala z domova nechuť ke konzumnímu způsobu života, nebo je to dobrodruh. Jsou tu Češi, kteří mají ruské kořeny a cítí povinnost bránit ruské obyvatelstvo“.

Povstalecký server Novorossija k článku aktualit.sk dodal, že „kromě Čechů a Slováků bojuje za Doněckou lidovou republiku mnoho Srbů, jakož i občané dalších států“, prý „dokonce i Američanů“. Naopak ukrajinský server Informacionnoje soprotivlenije, potírající propagandu separatistů a Kremlu, označil Čechy a Slováky bojující na straně separatistů za „česko-slovenskou bandu teroristů“. Podobně jako další ukrajinské servery, které materiál aktualit.sk v hojném počtu převzaly, upozornil, že české a slovenské úřady se k těmto informacím dosud
nevyjádřily.

Na Ukrajině už údajně v bojích zahynul Čech Ivo Stejskal z Brna. Loni v září to v České televizi potvrdila sestra zemřelého Monika. Média spekulovala ještě o dalším mrtvém Čechovi, Vojtěchu Hlinkovi z Žatce, který prý se Stejskalem bojoval v řadách proruských separatistů. České zákony zakazují vojenskou službu v cizích armádách pod trestem až pěti let vězení. Výjimkou je služba v armádách členských zemí NATO či služba se souhlasem prezidenta.