Osm z deseti útočníků na Malalu je na svobodě

Islámábád - Osm z deseti mužů, kteří podle původních zpráv dostali doživotní trest za pokus o atentát na Malalu Júsufzaiovou, bylo údajně v tichosti propuštěno na svobodu. Extremisté napojení na hnutí Taliban se pokusili bojovnici za právo dívek na vzdělání zastřelit 9. října 2012, když byla na cestě ze školy. Podle původních informací za to měli všichni dostat doživotní trest.

Z nových zpráv vyplývá, že pouze dva z deseti mužů, kteří byli v souvislosti s útokem na Malalu zatčeni, byli skutečně během dubnového soudního procesu za zavřenými dveřmi usvědčeni. Dalších osm bylo propuštěno pro nedostatek důkazů, píše zpravodajský server BBC s odkazem na mluvčí pákistánského zastupitelského úřadu v Londýně Munír Ahmad.

Po skončení soudu přitom pákistánský státní žalobce Saíd Naím sdělil, že všech deset obviněných bylo shledáno vinnými a odsouzeno k doživotnímu trestu. Ten se v Pákistánu rovná 25 letům vězení. „Každý z deseti ozbrojenců, kteří byli souzeni, dostal u protiteroristického soudu doživotí,“ řekl tehdy Naím.

Úřady se chtěly zbavit tlaku médií

Vysoký představitel pákistánských bezpečnostních sil nyní obvinil činitele, že novinářům a veřejnosti ohledně výsledku soudu lhali. Podle něj bylo zmíněných osm mužů propuštěno „v tichosti, aby se předešlo mediálnímu poprasku“.  

  • „Soud naprosto nebyl důvěryhodný, protože u něj nebyli žádní jiní lidé kromě prokurátora, soudce, vojáků a obviněných. Jednalo se o taktiku s cílem zbavit se tlaku médií, poněvadž celý svět si přál slyšet o usvědčených zločincích,“ uvedl nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Skutečnost vyšla podle BBC najevo, když se reportéři londýnského deníku Daily Mirror snažili desítku usvědčených zločinců najít v pákistánských věznicích. Salím Marvat, šéf okresní policie v údolí Svát, kde se útok odehrál, BBC potvrdil, že usvědčeni byli pouze dva muži.

Pákistánské úřady rozsudek oficiálně nezveřejnily a ani v posledních dvou měsících neopravily zprávy ve světových médiích o odsouzení deseti mužů v případu Malaly.

Útočníci na Malalu jsou na svobodě (zdroj: ČT24)

Na Malalu, které bylo tehdy 15 let, a její dvě kamarádky zaútočili pákistánští povstalci napojení na hnutí Taliban cestou z vyučování v pákistánském údolí Svát. V autobuse ji střelili do hlavy a do krku. Několik dní byla dívka v kritickém stavu, pak byla převezena do Británie, kde se podrobila sérii náročných operací.

Už před útokem dívka pravidelně pod pseudonymem psala na serveru BBC blog o problémech pákistánských žen a dětí. Pokus o její zavraždění vyvolal mezinárodní vlnu sympatií a podpory. Evropský parlament jí udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení a Malalu přijal americký prezident Barack Obama i britská královna Alžběta II. Její kniha I am Malala (Jsem Malala) se stala bestsellerem. Loni získala za svůj boj za práva dětí Nobelovu cenu za mír.

Malala žije nadále v Británii, protože Taliban vyhrožuje jí i jejím příbuzným smrtí.