Uprchlý profesor: KLDR má tisíce hackerů připravených i zabíjet

Pchjongjang - Severní Korea vycvičila kolem 6000 vojenských hackerů, kteří jsou schopni zničit důležitou infrastrukturu nebo někoho dokonce zabít. V rozhovoru pro BBC to uvedl uprchlý profesor Kim Heung-Kwang, který některé z hackerů učil. Podle USA to byl právě Pchjongjang, kdo spáchal útok na studio Sony Pictures. Kim v této souvislosti vyzval mezinárodní organizace, aby KLDR zabránila v uskutečnění závažnějších útoků.

Kim vyučoval dvacet let počítačovou vědu na univerzitě, než ze země v roce 2004 uprchl. Někteří z jeho studentů se stali členy známé severokorejské hackerské jednotky Büro 121 – přestože je Kim tyto praktiky přímo neučil.  

Armáda si prý nadané jedince vytipovala na přednáškách. Podle Kima je smutné, že právě on rozvíjel potenciál lidí, kteří „nezlepšují internetovou kulturu, ale terorizují pomocí internetu jiné lidi“. Dotyční jsou ale na své poslání kybernetického bojovníka pravděpodobně pyšní, míní Kim.

Kybernetický útok
Zdroj: ČTK/AP/Ahn Young-joon

Büro 121 funguje od konce 90. let. Předpokládá se, že operuje z Číny. Je jí připisována řada útoků, často na jihokorejskou infastrukturu – elektrárny či banky. „Agentura výrazně navýšila stavy, nyní má asi 6000 členů,“ podotkl Kim. Podle něj jde na on-line operace až pětina vojenského rozpočtu KLDR. 

„Tím, že Severní Korea obtěžuje ostatní země, se režim v Pchjongjangu snaží ukázat, že KLDR má kapacity na kybernetickou válku. Její kybernetické útoky by mohly mít podobné důsledky jako vojenské útoky, při nichž dochází k zabíjení lidí a ničení měst,“ myslí si profesor. 

Podle Kima si Severokorejci vyvinuli vlastní malware - počítačový program určený ke vniknutí nebo poškození počítačového systému. Využívají prý Stuxnet - virus, u něhož se předpokládá, že jeho prostřednictvím zaútočily Spojené státy a Izrael na íránské jaderné centrifugy. Objeven byl v roce 2010. „Severní Koreou byl navržen k ničení měst a představuje možnou hrozbu,“ varoval profesor.

Jihokorejská vláda obvinila začátkem roku Pochjongjang z kyberútoků na její jaderné a vodní elektrárny. „I když jaderná elektrárna nebyla útokem přímo ohrožena, pokud by byl ohrožen počítačový systém řídící jaderný reaktor, následky by byly nepředstavitelné a způsobily by značné ztráty na životech,“ podotkl Kim. 

The Interview
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Ahn Young-joon

Profesor vyzval svět, aby přijal příslušná opatření. „Musíme shromáždit důkazy o severokorejském kybernetickém terorismu a předat je Radě pro lidská práva a dalším agenturám OSN,“ řekl. 

Korporace ICANN, která má za úkol přidělovat a spravovat internetové domény a jména, by teoreticky mohla vypnout severokorejskou doménu .kp. Dalším opatřením pak mohou být sankce vůči Pchjongjangu. Nové restrikce spustily USA po kyberútoku na Sony Pictures. 

  • V pozadí kybernetického útoku na Sony Pictures byla filmová parodie na severokorejského vůdce Kim Čong-una nazvaná The Interview, kterou studio Sony Pictures natočilo. Hackeři varovali, že pokud se film dostane na veřejnost, zpřístupní získané tajné materiály firmy. Také pohrozili teroristickými útoky na kina, která snímek promítnou. Film se nakonec i přes hrozby do kin dostal a stal se kasovním trhákem. 

Podle profesora ale sankce jedné země situaci nezachrání. „Tento problém nemůže vyřešit jedna nebo dvě země,“ varoval Kim. Pozor si musí dát celé mezinárodní společenství.