Malajsie objevila masový hrob. Jedná se zřejmě o barmské uprchlíky

Kuala Lumpur - Malajsiská policie objevila hromadný hrob s desítkami mrtvol. Údajně jde o uprchlíky z Barmy náležející k muslimské menšině Rohingů. Malajsijský ministr vnitra Ahmad Zahid Hamidi dnes označil nález za šokující. V hrobě v Padang Besaru na severu země leží podle všeho asi stovka ostatků.

„Je to stále předmětem vyšetřování,“ sdělil ministr Hamidi novinářům s tím, že se teprve zjišťuje, zda jde o oběti pašeráků lidí. Také odmítl spekulovat o počtu mrtvých. List Utusan Malaysia napsal, že policie našla 30 velkých hrobů s ostatky dokonce stovek lidí ve dvou lokalitách v severním státě Perlis u hranic s Thajskem. V hrobě v Padang Besaru na severu země leží podle všeho asi stovka ostatků, uvedla agentura DPA.

  • Rohingové po desítkách tisíc prchají před perzekucí v Barmě buď na lodích přes Bengálský záliv, nebo pozemní cestou přes Thajsko zejména do Malajsie, kde tvoří většinu obyvatelstva muslimové. Země už v posledních letech přijala asi 45.000 Rohingů, nyní ale její představitelé říkají, že další utečence už přijmout nemohou. Podobné postoje zastávají rovněž zástupci indonéských a thajských úřadů.

Také thajské úřady objevily v posledních týdnech v džungli nelegální tábory pro migranty a hromadné hroby, které pravděpodobně obsahovaly těla uprchlíků, a rozhodly se razantně zakročit proti pašerákům lidí, kteří situace běženců zneužívají k vlastnímu obohacení. Podle všeho jde ale i o drsnější kriminální živly, které v případě komplikací neváhají migranty i vraždit.