PODÍVEJTE SE: Letadlo předvádělo na Madeiře tanec smrti

Letiště Funchal na ostrově Madeira patří mezi nejnebezpečnější na světě. Žaludek se tu svírá i nejzkušenějším pilotům. V neděli byl vítr tak silný, že řada letounů musela přistát jinde. S jedním ze strojů to tak házelo, že předvedl tanec smrti. Poté, co se dotkl země, objevil se zlověstný kouř. Vše ale nakonec dopadlo dobře.

Silný vítr v neděli zkomplikoval už tak obtížné přistávání na Funchalu. Video, které zveřejnila RT, ukazuje, jak se jedno z letadel snaží přistát prakticky bokem. Když se podvozky dotkly země, objevil se hustý dým. 

V okolí Funchalu jsou trvalé turbulence a hrozí střety s ptáky. Piloti proto musí nejprve absolvovat zvláštní výcvik. I „veteráni“ ale mají z nebezpečného letiště obavy.

Nebezpečné přistání na Madeiře (zdroj: RT) (zdroj: ČT24)

Když bylo letiště v roce 1964 uvedeno do provozu, přistávací dráha měřila pouhých 1600 metrů. Tragédie z roku 1977 ale ukázala zrádnost krátké dráhy – Boeing 727 společnosti TAP Portugal se nestačil zastavit a narazil do kamenného mostu. Zemřelo 130 osob. 

Přistávací dráha pak byla poprvé prodloužena – o 200 metrů. Na počátku nového tisíciletí byla s pomocí Evropské unie za půl miliardy eur prodloužena na současnou délku přes 2700 metrů.