Skončí mistraly na dně moře? Jedna z variant, zní médii

Moskva - Dvě vrtulníkové lodě Mistral, které měla Rusku dodat Francie, budou možná zničeny. Informuje o tom ruský tisk s odvoláním na francouzský list Le Figaro. Ten nedávno napsal, že Paříž zvažuje, co provede s plavidly postavenými podle parametrů, které si vyžádali Rusové. Obě lodě, jedna jménem Vladivostok a druhá jménem Sevastopol, prý mohou být potopeny na moři, pokud nebudou dodány Rusku. Paříž loni dodávku zablokovala kvůli ruské intervenci na Ukrajině.

Ruský tisk připomíná, že Francie ještě nevyloučila prodej plavidel jiným státům. V úvahu připadají Kanada, Egypt a jedna nejmenovaná severská země. Do francouzského vojenského námořnictva prý zařazeny být nemohou, protože byly vyrobeny podle specifických požadavků Ruska. Jejich přestavba na francouzské standardy by byla velmi nákladná.

Dodání lodí Hollande stále nevyloučil

Prezident Francois Hollande nedávno prohlásil, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo. Paříž podle něj může zvolit kompenzaci nebo lodě stále ještě dodat, i když s tím teď nepočítá. V případě, že by lodě nedodala, musela by Francie Rusku vrátit peníze. Podle ruských zdrojů by mělo jít i s penále za zrušení kontraktu o 1,5 miliardy eur. Pokud by Francie takovou částku zaplatila, Rusko by bylo spokojeno a Paříž by si zachovala tvář, citovala svůj zdroj agentura TASS.

ČTĚTE TAKÉ: Aprílový žert: Zakázku Rusku „vyfoukla“ Evropská unie

Dohoda mezi Ruskem a Francií vznikla v roce 2011

Smlouvu o dodávce dvou plavidel, která mohou převážet vrtulníky a tanky či velitelské štáby, podepsala Francie s Ruskem v roce 2011, tedy dlouho před ukrajinskou krizí. Ruská armáda měla první ze dvou moderních výsadkových lodí od Francie převzít na konci loňského října, Paříž ale kvůli situaci na Ukrajině předání odložila. Někteří spojenci Francie v čele s USA dlouhodobě vyvíjejí na Paříž tlak, aby ruské vojenské námořnictvo neposilovala.    

Dohoda o prodeji Mistralů do Ruska byla největší v dějinách zbrojního obchodu mezi Východem a Západem. Hollande ji však loni zablokoval kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi.

První loď nazvaná Vladivostok je prakticky připravena k předání v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire. Ovládat plavidlo se ve Francii učilo už 400 ruských námořníků. Druhá loď, pojmenovaná Sevastopol, by měla být dokončena do konce tohoto roku. Jméno nese po velkém přístavu na Krymu, kde sídlí ruská černomořská flotila. Krymský poloostrov v březnu Rusko přes zahraniční protesty anektovalo. Ukrajina ho ale dál považuje za své území.