Situace v Baltimoru se uklidňuje, zrušen zákaz vycházení

Baltimore (USA) - Starostka amerického Baltimoru Stefanie Rawlingsová-Blakeová zrušila zákaz vycházení mezi 22:00 a 5:00. Vyhlášen byl před šesti dny kvůli nepokojům, které vyvolala smrt černošského mladíka Freddieho Graye. Tisícovky lidí se v sobotu zúčastnily „manifestace vítězství“, kterou oslavovaly obvinění šesti policistů ze zabití Graye. Na protestujících byla znatelná úleva. Po napětí z posledních dnů se tak situace zjevně začíná opět uklidňovat, i do oslav se však vmísily hlasy rozhořčení.

Mnoho řečníků opět pranýřovalo policejní násilí a diskriminaci černošského obyvatelstva. Lidé v ulicích Baltimoru znovu provolávali slogany jako „bez spravedlnosti nebude pokoj“ nebo „ne rasistické policii“. Demonstrace před radnicí se obešla bez násilností. Policie pozatýkala kolem desítky lidí, kteří porušili sobotní zákaz vycházení po 22:00. Na zatýkání došlo poté, co se od protestního průvodu oddělily malé skupinky demonstrantů.

Průvod skončil na křižovatce, kde se v pondělí po Grayově pohřbu odehrály výtržnosti. Předtím ale byly k vidění poklidné průvody, kdy se lidé dokonce fotografovali s uniformovanými policisty. Od sobotního rána šly ulicemi města stovky demonstrantů, mezi nimiž byli i místní politici a zástupci církví.

Organizátoři svolali prostřednictvím sociálních sítí menší demonstrace také v dalších amerických městech. V Seattlu desítky lidí zablokovaly dopravu, ale už se neopakovaly páteční střety s policií ze Seattlu, Portlandu a Oaklandu.

Prokurátorka státu Maryland Marilyn Mosbyová v pátek uvedla, že policisté jsou podle ní přímo odpovědní za úmrtí pětadvacetiletého muže z minulého měsíce. Freddie Gray údajně zemřel v důsledku zranění utrpěného při přepravě do vazby.

„Obsáhlé, důkladné a nezávislé vyšetřování spolu s pitvou ukázalo, že smrt pana Graye byla zabití. Máme dost důkazů pro zahájení vyšetřování,“ uvedla prokurátorka Mosbyová. Policisté se mají zúčastnit slyšení před baltimorským soudem 27. května.

Případ vyvolal v Baltimoru násilnosti a demonstrace proti přístupu policie k černošské menšině, které se rozšířily i do dalších amerických měst. Už v pátek začala po neobvykle rychlém obvinění policistů řada lidí v Baltimoru slavit.

Baltimore slavil, ČT byla u toho (zdroj: ČT24)
Vydáno pod