Rakousko nevydá Američanům ukrajinského oligarchu Firtaše

Vídeň - Rakousko nevydá do USA ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaše, který je podezřelý z korupce. Ve čtvrtek o tom rozhodl zemský soud ve Vídni. Rakouský soud tvrdí, že žádost USA o vydání Ukrajince je „motivována i politicky“.

Mluvčí vídeňského soudu Christina Salzbornová rovněž uvedla, že americká strana nedodala některé podklady. Chicagská prokuratura žádala vydání plynárenského magnáta, který údajně uplácel politiky ve snaze získat licence pro obří důlní projekt v Indii.

Také Firtaš, který má úzké kontakty na ruského prezidenta Vladimira Putina, opakovaně tvrdil, že je stíhání ze strany USA politicky motivované. „Už několikrát jsem vyjádřil svou důvěru v rakouskou justici. Tato důvěra se dnes ukázala jako oprávněná,“ vzkázal.

Firtaš údajně vydal 18,5 milionů dolarů (zhruba 453 milionů korun) na úplatky s indickým projektem. Spolupráce se ale nakonec neuskutečnila. Rakouská policie zadržela 49letého miliardáře loni v březnu ve vídeňském sídle jeho firmy na žádost amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Brzy byl jeden z nejbohatších Ukrajinců propuštěn na rekordní kauci 125 milionů eur. Do uzavření vydávacího řízení nesměl opustit Rakousko.

Dmytro Firtaš měl díky těsným stykům s Ruskem značný vliv za vlády Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyče. Podniká v plynárenském, chemickém, mediálním nebo bankovním sektoru. Oligarcha též patřil k hlavním investorům do energetického a chemického průmyslu ve střední a východní Evropě.