Po islamistech zbyly u Tikrítu masové hroby s až 1700 těly vojáků

Bagdád - Masové hroby až se 1700 těly našly forenzní týmy u iráckého města Tikrít, které se koaliční armádě podařilo minulý týden dobýt z rukou Islámského státu. Vyšetřovatelé zatím odkryli 12 hrobů v blízkosti bývalé americké vojenské základny Camp Speicher, kde loni v červnu radikální islamisté zavraždili převážně šíitské vojáky a video pak zveřejnili na sociálních sítích. Identitu těl potvrdí až testy DNA.

Záběry zveřejněné sunnitskými radikály loni v červnu šokovaly celý svět. Na videozáznamech i fotografiích byly vidět vraždy zejména šíitských iráckých vojáků. Většina těl se nikdy nenašla a jejich příbuzné rovněž nikdo o smrti neinformoval. Nyní budou po exhumaci těl provedeny testy DNA, aby byla zjištěna identita obětí. Výzkum masových hrobů zahájili experti v pondělí.

  • Chálid Atbí, irácký zdravotník a člen expertního týmu: „Dosud jsme objevili nejméně 20 těl. Podle prvních náznaků je nesporné, že těla patřila obětem ze základny Speicher… Byla to srdcervoucí scéna. Nemohli jsme se ubránit pláči. Jaký primitivní barbar může chladnokrevně zabít 1700 lidí?“

Rodiny obětí dlouhé měsíce kritizovaly iráckou vládu za to, že jim nedokázala poskytnout odpovědi na otázky týkající se osudu jejich blízkých. Nyní doufají, že se konečně dozví pravdu. „Jedinou pozitivní věcí je vítězství v Tikrítu,“ uvedl Alí Hamád, jehož bratranec Kamál sloužil na základně Speicher a loni v létě zmizel. „Jsme šťastní. Rodiny se alespoň brzy dozví, jaký byl osud jejich synů a bratranců,“ dodal.

Jan Kužvart, arabista o morálce irácké armády

„Irácká armáda je dnes velmi slabá. I při dobývání Tikrítu zhruba dvě třetiny bojovníků tvořily šíitské milice, nikoli jednotky pravidelné armády. Jakožto bojová síla je na tom armáda špatně. Jednotliví vojáci jsou ale za řadu let zvyklí na nejrůznější konflikty v Iráku, a toto není zase tolik šokující (nález hrobů).“

Ofenzíva u Tikrítu začala 2. března a účastnilo se jí přes 30 tisíc vojáků. Nyní se očekává, že irácká armáda zaměří svou pozornost na dobytí Mosulu, města, které je baštou radikálů z Islámského státu v Iráku. Bagdád se v boji proti islamistům spoléhá na pomoc Kurdů. „ Rozhodli jsme se založit společný tým bezpečnostních expertů, kteří se domluví na detailech spolupráce. Čekáme na jejich analýzu,“ uvedl šéf kurdské autonomní vlády Masoud Barzání.

Nyní ale experti varují před možným násilím na sunnitech. „Jsou zprávy z Tikrítu, že tam dochází k chaosu, rabování. Je jedna z největších hrozeb pro budování míru a stability v Iráku do budoucna, že se centrální vláda spoléhá na nestátní jednotky, a pokud šíitské milice dobývají převážně sunnitské město, navíc z dřívějška spojené s režimem Saddáma Husajna, tak tam nutně musí docházet k odvetám,“ míní Kužvart.

Vydáno pod