Letadlu zřícenému v Tchaj-peji vysadily oba motory

Tchaj-pej - Středeční zřícení letadla u tchajwanské metropole Tchaj-peje má s největší pravděpodobností na svědomí porucha motorů. Vyplývá to ze záznamů černých skříněk, které zachycují letová data a rozhovory z pilotní kabiny. Z 58 pasažérů na palubě se podařilo 15 zachránit. Počet obětí vzrostl na 35, osm lidí se stále pohřešuje.

Nová bilance zahrnuje další čtyři mrtvá těla, která dnes našly pátrací týmy. Ty prohledávají řeku Ťi-lung, kam stroj společnosti TransAsia Airways spadl. Mrtvoly tří mužů a jedné ženy proud odnesl asi 50 metrů od místa neštěstí. Po dalších nezvěstných pátrá 190 potápěčů. Mezi přeživšími je 14 cestujících a jedna stevardka.

Když záchranáři objevili v takřka novém turbovrtulovém letadle ATR-72 tělo pilota, stále v ruce svíral řídicí páku. Starosta Tchaj-peje pilota veřejně ocenil za to, jak dokázal po startu s letadlem manévrovat mezi výškovými budovami města a navést ho k řece.

Na Tchaj-wanu se zřítilo letadlo
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Xinhua

S jedním motorem by letadlo dokázalo letět

Podle záznamu letových dat v jedné z černých skříněk začal 37 vteřin po startu hlásit alarm potíže s pravým motorem. Letová data ukázala, že motor sice náležitě nepracoval, ale zcela nezhasl, jak sdělil pilot řídící letištní věži. O 46 vteřin později byl vypnut také levý motor, evidentně jedním z pilotů. V tu chvíli ani jeden z motorů nepoháněl vrtule. Piloti se pokusili motory znovu nastartovat, ale neuspěli a letadlo se zřítilo. 

Pilot při tísňovém volání oznámil samovolné zhasnutí motorů. K tomu může dojít, když je přerušena dodávka paliva nebo když jsou problémy se spalováním. „Na základě údajů, které máme k dispozici, můžeme konstatovat, že po jistou dobu neměly oba motory žádný tah,“ prohlásil Thomas Wang, šéf tchajwanského úřadu pro leteckou bezpečnost, který je pověřen vyšetřováním katastrofy. Asi minutu po oznámení poruchy motorů přestaly černé skříňky nahrávat.

Wang zopakoval, že motory před startem nevykazovaly žádné problémy a že podobná letadla jsou schopna letu i v případě fungování pouze jednoho z motorů. Letadlo odstartovalo ve středu před 11:00 místního času z Tchaj-peje na tchajwanské souostroví Ťin-men. Brzy po startu se ale naklonilo na bok, po přeletu dálnice zavadilo o dálniční nadjezd a zřítilo se do řeky.

Předběžná zpráva vyšetřovatelů o příčinách nehody by měla být hotová do 30 dnů, podrobnější zpráva po 3-4 měsících. Vyšetřování má být dokončeno zhruba za rok.