Zemi minul půlkilometrový asteroid

Washington – Rychlostí kolem 15 kilometrů za sekundu (54 tisíc kilometrů za hodinu) proletěl vpodvečer kolem Země asteroid o průměru asi půl kilometru. Nejvíce se přiblížil po čtvrt na šest večer našeho času, kdy jej od nás dělilo zhruba 1,2 milionu kilometru. I když to je asi třikrát dále, než je od Země Měsíc, mluví astronomové o blízkém průletu. Nebezepčí nehrozilo, těleso z propočtené dráhy nevybočilo.

Studio 6: Země zažije blízký průlet asteroidu (zdroj: ČT24)

Případná kolize s tak velkou planetkou by podle Alana Harrise, specialisty na asteroidy německého střediska pro kosmický výzkum v Berlíně, způsobila na Zemi obrovskou katastrofu s miliony obětí. Vědci jsou přesvědčeni, že podobná srážka způsobila před miliony let vyhynutí dinosaurů. Že se dnes ale žádná apokalypsa nečekala, uklidňoval také Astronomický ústav Akademie věd ČR. „Žádné nebezpečí nehrozí! Naopak - je to pro astronomy příležitost ji (planetku) při průletu sledovat a zjistit víc. V současné době o ní nevíme téměř nic,“ uvedl v prohlášení.

Asteroid 2004 BL86 poprvé objevili odborníci v roce 2004 při pozorování z amerického státu Nové Mexiko. Výpočty jeho dráhy ukázaly, že se k Zemi nejvíce přiblíží právě dnes, kdy jej bude možné pozorovat pomocí teleskopů a dalekohledů.

Ředitel pražské hvězdárny a planetária Marcel Grün ve Studiu 6 uvedl, že vůbec nejjasnější bude těleso v noci na zítra, přibližně kolem páté hodiny ráno. Ovšem jen pokud nebudou oblohu halit mraky. „Kolem Země už sice proletěly asteroidy i blíže, ale tak velké těleso v poslední době nikoliv. V pohotovosti jsou proto radioteleskopy – i ten vůbec největší v Arecibu na Portoriku a také v Goldstone v Kalifornii,“ dodal Grün.   

Před několika lety Země zažila sérii blízkých průletů asteroidů. V březnu 2013 proletěl ve vzdálenosti 950 tisíc kilometrů asi 140 metrů velký asteroid 2013 ET. Toto těleso bylo téměř osmkrát větší než meteorit, který 15. února téhož roku vybuchl nad ruským Čeljabinskem.  

„Podle statistik je pozorováno 650 tisíc planetek, z toho zhruba 400 tisíc už jsme na Zemi pozorovali opakovaně a 18 500 těles dostalo jména. A zhruba 1 500 planetek je potenciálně nebezpečných – jejich dráhy jsou takové, že by se mohly srazit se Zemí,“ upřesňuje Marcel Grün.

U podobných těles prý záleží na jejich velikosti a také trajektorii letu – kámen o průměru deseti metrů prý nepředstavuje pro Zemi problém a klidně může vletět do atmosféry. "Ale těleso o průměru 80 metrů už může způsobit obrovské škody – to byl třeba případ známého Tunguzského meteoritu," uzavírá Grün.

Další obdobně blízký průlet asteroidu srovnatelné velikosti se odehraje až za dvanáct let. Planetka pojmenovaná 1999 AN10 se k Zemi přiblíží na 400 000 kilometrů. Ještě těsnější setkání nás čeká v pátek 13. dubna 2029, kdy se planetka Apophis dostane na vzdálenost 31 000 kilometrů. Je to o zhruba 5 000 kilometrů méně než dráha, po které obíhají geostacionární družice.

Na výzkumu planetky Apophis se podílejí i čeští vědci, kteří pomocí pozemních dalekohledů studovali její rotaci. Získané údaje o podobě rotace a její rychlosti jsou důležité pro přesnější předpovědi budoucí dráhy asteroidu.

Vědci již v minulosti upozorňovali na to, že právě kvůli Apophisu čekají lidstvo dramatické chvíle. Planetka, která má průměr přibližně 300 metrů, byla hned po svém objevení v roce 2004 označena jako potenciálně nebezpečná, neboť tehdejší propočty naznačovaly bezmála tříprocentní pravděpodobnost srážky se Zemí v roce 2029. Pozdější studie sice kolizi vyloučily, nicméně otazník dlouho zůstával nad rokem 2036. Před dvěma lety ale NASA hrozbu srážky stanovila na jedna ku milionu.

Průlety menších asteroidů kolem Země nejsou nijak výjimečné. V polovině února 2013 ji minul ve vzdálenosti necelých 28 000 kilometrů objekt 2012 DA14. Těleso o průměru kolem 45 metrů a hmotnosti zhruba 135 000 tun se tak dostalo do ještě těsnější blízkosti Země, než v jaké je očekáván Apophis v roce 2029.