„Kyborgové“ letiště v Doněcku neubránili, povzbuzení rebelové slaví

Doněck – Ukrajinští vojáci opustili doněcké letiště po dlouhých měsících bojů s proruskými povstalci. Tento krok může mít zásadní dopad na morálku ukrajinské armády, hlavně z hlediska psychologie. Rebelové jsou naopak povzbuzeni do dalších bojů. „Bitva o mezinárodní letiště se stala symbolem celého konfliktu. Píše se, že byla delší než bitva o Stalingrad,“ prohlásil zpravodaj ČT Miroslav Karas s tím, že boje o letiště patřily také k nejkrvavějším. Vojákům, kteří vytrvale bránili letiště v Doněcku, se říkalo kyborgové.

Celou noc byly z doněckého letiště slyšet exploze. Poslední výstřely padly ráno. Krvavé boje trvaly od loňského 26. května – celkem 242 dnů. Během uplynulého týdne se o terminál obě strany přetahovaly. „Včera se sem znovu snažili proniknout, zaútočili na nás, ale bránili jsme se a zničili je,“ prohlásil příslušník oddílu vzbouřenců. 

Ukrajinští vojáci se nakonec stáhli. Na bojišti nechali část výzbroje. V sutinách ale mnozí zůstali. „Našli jsme 30 lidí, osmnáct z nich živých, zbytek byli mrtví,“ podotkl velitel separatistů. 

Karas o krutém zacházení se zajatci

„Když mají vzbouřenci příležitost, tak ukazují zajatce veřejně, vysmívají se jim a ponižují je. Osmnáct zajatců dnes muselo projít dlouhou cestu z doněckého letiště do centra. Byli napadeni – dva byli zbiti. Jednoho pak přivedli na zastávku. Museli si kleknout a křičeli na ně 'fašisti'. Některé z nich chtěli lynčovat. Ozbrojená ochrana je ale posadila zpátky do auta. Vůdce separatistů Zacharčenko vyjádřil lítost, že nemohli všechny zastřelit. Amnesty International už prohlásila, že byly porušeny všechny mezinárodní předpisy a normy, které se týkají zajatců.“

Ukrajinští vládní vojáci tak přišli o klíčový a strategický objekt na okraji města. Boje se vedly o rozlehlé území a zhruba 40 objektů na samotném letišti. Hlavně ale o nový terminál. Separatisté obsadili horní patra, vládní vojska byla v přízemí. „Dá se očekávat, že to (porážka ukrajinských vojáků) bude mít dopad i na změnu ve vedení ukrajinské armády. Už teď se objevuje velká kritika,“ konstatoval Karas. Mezi vzbouřenci naopak zpráva o dobytí letiště vyvolala nadšení.

Vytrvalým ukrajinským vojákům se přezdívalo kyborgové

Letiště bylo místem, kde žádné příměří neplatilo. Každodenní boje o každý metr označovali za doněcký Stalingrad. Ukrajinští vojáci se pravidelně střídali. Kvůli jejich houževnatosti, vytrvalosti a nebezpečným útokům se jim říkalo kyborgové. Jeden padl a jeho místo hned zaujal jiný. Považovali je za hrdiny. Stovky jich padly, desítky jsou v zajetí. „Prosím vás vysvoboďte mě ze zajetí. Už jsem bojoval dost,“ říká jeden ze zajatců Alexandr Mošankin.

  • Chloubu města i celé Ukrajiny otevřeli v červnu 2011. Fotbalisty i fanoušky evropského šampionátu v roce 2012 vítalo moderní letiště, které vyčnívalo nad šedivým Doněckem. Ohromující byla i cena, která se vyšplhala na necelou miliardu dolarů. Teď z chlouby zbyly jen trosky. 

Obětí konfliktu přibývá 

Ukrajina hlásí 41 mrtvých za posledních 24 hodin. Od loňského dubna je jich podle OBSE už pět tisíc. Často jde přitom o civilisty, jako dnes ráno při minometné palbě na trolejbusovou zastávku v Doněcku. 

Kromě Doněcku se bojuje hlavně u Luhansku a Horlivky. Na jihu tlačí rebelové na armádu u Mariupolu. Právě tam se jim podařilo zahnat vojáky k ústupu. Kyjev říká, že díky pomoci z Moskvy. NATO tvrdí, že zaznamenalo přesun ruských sil, neví ale, jak jsou početné. Moskva vinu popírá a opakovaně žádá důkazy.

Povstalecké jednotky se zaměřují hlavně na strategická místa, která by posílila pozici jejich samozvaných republik. Cílem úderů tak jsou důležité dopravní uzly. Třeba v těsné blízkosti doněckého letiště prochází železnice, která z Donbasu dopravovala uhlí ukrajinským elektrárnám. Nedaleká koksovna zase zásobovala okolní ocelárny. Rebelové usilují i o dopravní uzel v Děbaltsevu. Dalším cílem je strategický přístav Mariupol. Povstalcům by umožnil potřebné zásobování po moři. Most na důležité trati, která Mariupol spojuje se západem země, v úterý sabotéři vyhodili do vzduchu.

Vydáno pod