Ruští umělci se snažili vzkřísit Lenina: Povstaň a zmiz

Moskva - Dva ruští umělci polévali mauzoleum na Rudém náměstí v Moskvě, kde se nacházejí Leninovy ostatky, svěcenou vodou a křičeli: „Povstaň a zmiz!“ Oba muže, kteří se prý snažili zbavit Rusko sovětské minulosti, zatkla policie. Video z akce se objevilo na stránkách ruského internetového deníku grani.ru.

Muži byli identifikováni jako Oleg Basov a Jevgenij Avilov, kteří jsou členy umělecké skupiny Modrý jezdec. Své představení nazvali „Exorcista. Znesvěcení mauzolea“. Na webových stránkách grani.ru uvedli, že chtěli svým činem zbavit Rusko sovětské minulosti, která se začala projevovat i v současnosti. 

Jedna ze členek Modrého jezdce sdělila agentuře AFP, že cílem umělců bylo „zbourat mýtus, že Lenin bude žít navždy, tím, že se ho pokusí vzkřísit ve dne, kdy Rusko slaví pokřtění Ježíše“. Ortodoxní křesťané oslavili tento svátek v pondělí. 

Skupina Modrý jezdec je známá pro své výstřední činy. Loni v Petrohradu jeden z jejích členů klečel ve vojenském oděvu na ukrajinské vlajce a omýval si obličej krví. 

Na Rudém náměstí se protestovalo proti režimu už dřív. Punková skupina Pussy Riot tam v roce 2012 zazpívala protestní píseň proti prezidentovi Vladimiru Putinovi. Dívky pak byly v souvislosti se svým vystoupením v moskevském chrámu Krista Spasitele uvězněny.

Petr Pavlenskij přibitý na Rudém náměstí
Zdroj: ČT24

V listopadu roku 2013 zase veřejnost šokoval avantgardní umělec Petr Pavlenskij, který si před mauzoleem přibil genitálie k Rudému náměstí.

Leninovo nabalzamované tělo je v Moskvě k vidění už více než 90 let. Komunistický politik a revolucionář zemřel v roce 1924.