Proti Orbánovi přišlo demonstrovat několik tisíc lidí

Budapešť – V maďarském hlavním městě včera protestovaly tisíce lidí proti vládní politice premiéra Viktora Orbána. Hlavní kritika je směřována vůči plánu zpřísnit pravidla veřejných shromáždění. Už dřív se objevovaly protesty, třeba proti korupci nebo snaze zdanit internet. Příští protestní shromáždění se plánuje na dobu návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové.

„Myslím, že je důležité, aby lidé demonstrovali. Měli by pochopit, že je důležité účastnit se veřejného života. Občanskou povinností není jen chodit každé čtyři roky k volbám,„prohlásil organizátor protestu Zsolt Varady z občanské iniciativy MostMi (Nyní my). V pátek večer se vyjádření nesouhlasu s politikou maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho vládní strany Fidesz zúčastnilo několik tisíc lidí. Nelíbí se jim údajný záměr zpřísnit právní předpisy upravující právě taková veřejná shromažďování. Demonstranti si na akci přinesli transparenty s nápisy jako “Orbáne zmiz„, “Demokracie„ nebo “Boj proti státní mafii„. Zsolt dodal, že si Orbán “buduje svůj svět", další z organizátorů Gábor Vágó uvedl, že Orbánovy dny jsou sečteny.

Některá maďarská média nicméně uvedla, že tyto protesty spíše potvrdily trvající nejednotnost protivládních sil. Opoziční strany totiž neměly vyslyšet výzvy organizátorů, aby podpořily protestní hnutí, a to „bez stranických praporů“. Opozice má na politické scéně ztíženou situaci i tím, že například ve všech třech loňských volbách – parlamentních, místních a evropských – výrazně zvítězila strana Fidesz.

V minulosti se Orbánova vláda dostala několikrát pod tlak kritiky – protestovalo se proti korupci, poklesu životní úrovně, neprůhlednému obsazování funkcí, úzké spolupráci s Ruskem nebo snaze zdanit přenos dat přes internet. Přesně o tři roky dříve se na stejném místě před Maďarskou státní operou sešly desítky tisíc lidí, aby se ohradily proti změnám v ústavě.

Již nyní je naplánováno další protestní vystoupení. Demonstrace pod heslem „Jaro přichází - Orbán odchází“ se má konat 1. února, což vychází na předvečer návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové.