Kmenové buňky bude možné získat i z buněk lidské kůže

Washington - Vědci dosáhli průlomu ve vývoji kmenových buněk. Nezávisle na sobě je vytvořili z tělních buněk lidské kůže. Kmenové buňky mají schopnost dozrát do jakékoliv tkáně lidského těla a jsou tak nesmírně důležité například při transplantaci.

Zásadní objev učinili vědci z japonského Kjóta a amerického Madisonu. K přeměně buněk z lidské kůže použili čtyři geny, které přeprogramovaly původní buňky. Pro vnášení genů byly použity geneticky upravené viry, tento proces ale zdravotnické kontrolní orgány většinou nepovažují za nejlepší řešení. Výhodou ovšem je, že k získání kmenových buněk nebude potřeba klonovacích technik.

Až do nynějška se kmenové buňky získávaly z lidských embryí, což bylo na hraně etiky. Právě ničení embryonálních buněk dosud vyvolávalo silnou kritiku. Použitím buněk z kůže konkrétních pacientů se také sníží riziko odmítnutí nové tkáně. Jejich výzkum tak otevírá dveře k léčbě mnoha nemocí. K získání těchto buněk nebude potřeba klonovacích technik.

Dělící schopnosti takto vyprodukovaných kmenových buněk prokázali Japonci, když z připravených buněk vypěstovali buňky srdečního svalu. Výtěžek procedury je prozatím velmi malý. Ani to však nepředstavuje větší problém vzhledem k tomu, že kožních buněk lze z lidského těla odebrat poměrně hodně. Oříškem bude pro vědce fakt, že jeden z genů kóduje transkripční faktor c-MYC. Právě u něj bylo prokázáno, že je schopný přivodit vznik rakoviny.