Bývalý manažer koncernu Jukos zůstává ve vězení

Moskva - Vasilij Aleksanjan, bývalý manažer ropného gigantu Jukos, nesmí na svobodu, přestože trpí chorobou AIDS. Jeden z moskevských odvolacích soudů odmítl jeho žádost o léčbu ve specializovaném zdravotnickém zařízení. "Obhajoba neprokázala, že Aleksanjan je smrtelně nemocen," citovala závěr soudu agentura ITAR-TASS. Soudkyně ale souhlasila s tím, že případ ještě 5. února projedná tříčlenná porota.

O přemístění Aleksanjana do speciálního léčebného zařízení požádal i šéf moskevské vazební věznice Matrosskaja tišina, kde bývalý manažer pobývá od svého vzetí do vazby v dubnu 2006. Na Aleksanjanovu stranu se postavil i ruský ombudsman, který žádá, aby celý případ prozkoumali i nezávislí zdravotničtí odborníci.

Aleksanjanovi právníci tvrdí, že případ má souvislost s blížícími se ruskými prezidentskými volbami. „Zdá se, že za současného politického klimatu není propuštění Aleksanjana do nemocničního léčení pravděpodobné,“ řekl v pořadu Dobré ráno zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Právníci dalších vysokých představitelů bývalého koncernu Jukos považují celé tažení proti společnosti za exemplární potrestání nebezpečného a politicky nezávislého oligarchy, kterým byl šéf firmy Michail Chodorkovskij. Soudní řízení s manažery Jukosu jsou tradičním prvkem ruských předvolebních kampaní. „Mají ukázat, jak nebezpeční byli oligarchové v devadesátých letech,“ poznamenal Pazderka.

Fakt, že Aleksanjan trpí chorobou AIDS, vyšel najevo letos v lednu při projednávání jednoho z odvolání u nejvyššího soudu Ruské federace. Aleksanjanovi advokáti poukazují na to, že Evropský soud pro lidská práva už třikrát žádal Rusko, aby vězni umožnilo léčbu na specializované klinice, ale nikdy se nic nezměnilo.