Slovinské volby zřejmě vyhrál Danilo Türk

Lublaň - Novým slovinským prezidentem se zřejmě stane kandidát levicové opozice Danilo Türk. V dnešním druhém kole voleb hlavy státu mu dalo hlas 69 procent voličů, jeho rival Lojze Peterle získal kolem 30 procent. Oznámily to světové agentury s odvoláním na první odhady zveřejněné po uzavření volebních místností.

Podle odhadů, které po skončení hlasování v 19:00 SEČ zveřejnily televize RTV Slovenija a POP TV, získal dlouholetý diplomat Türk 69,2 až 69,9 procenta hlasů. Bývalý premiér Peterle, podporovaný nynější středopravou vládní koalicí, skončil za ním s velkým odstupem a ziskem 30,1 až 30,8 procenta hlasů.

Potvrdí-li se odhady, nahradí Türk na příštích pět let dosavadního prezidenta Janeze Drnovšeka, který se už o znovuzvolení neucházel. Zůstala by tak neporušena tradice, že Slovinsko má od svého osamostatnění v roce 1991 vždy v čele levicového prezidenta.

Hlava státu má ve Slovinsku malé pravomoci, zastává především reprezentativní úlohu. Právě ta bude ale důležitá během nadcházejícího půlročního slovinského předsednictví Evropské unie, které začne v lednu 2008. Nový prezident složí přísahu ještě letos.