Na jihu Afghánistánu zemřel český voják, další dva Češi jsou zraněni

Kábul/Praha - V nestabilní jihoafghánské provincii Hílmand dnes zahynul český voják. Útok sebevražedného atentátníka zranil i další dva příslušníky české jednotky. Vojáci plnili plánovanou misi, v rámci které se přesouvali v konvoji jednotek ISAF. Do něj atentátník najel autem. Při incidentu zemřeli také dva dánští vojáci a čtyři Afghánci, z toho jeden tlumočník. Výbuch zabil i tři afghánské civilisty. Zraněno bylo celkem osm lidí.

„Mise vojáků začala v 9:15 místního času, kdy se vojáci přesunuli na místo plnění naplánovaného úkolu. V 9:30, kdy byla jednotka 150 metrů od místního velitelství, je napadl sebevražedný atentátník,“ přiblížil útok náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Zranění jednoho z českých vojáků je podle Picka lehčí a v nočních hodinách by měl být propuštěn. Druhý voják, který má vážná zranění, byl ve tři hodiny odpoledne transportován do americké nemocnice v Kandaháru. U rodin všech tří vojáků se nachází psycholog. Náčelník generálního štábu odmítl sdělit jakékoli bližší údaje o zraněných vojácích s tím, že jsou to příslušníci speciální jednotky, jejichž totožnost by měla zůstat utajena. Zároveň dodal, že armáda neplánuje v souvislosti s dnešním incidentem žádná zvláštní opatření.

Čeští vojáci slouží v pětatřicetičlenném kontingentu Útvaru speciálních operací, který je součástí mezinárodních sil ISAF. Jeho příslušníci pomáhají podle české armády britským spojencům v Hílmandu chránit osoby a významné objekty. Útvar je určen k provádění akcí proti teroristickým a zvlášť závažným trestným činům ve vojenských objektech, k ochraně důležitých osob určených ministerstvem obrany nebo k zabezpečení dalších lidí v zahraničí.

První českou oběť si afghánská mise vyžádala už loni v květnu. Nikolaj Martynov zemřel, když kolonu českého kontingentu zasypala lavina kamení a bahna.

České jednotky působí i v dalších částech Afghánistánu. Česko v současnosti v Lógaru zahajuje činnost vlastního provinčního rekonstrukčního týmu, který by měl za pomoci asi dvou set vojáků a přibližně deseti civilních expertů zlepšit hospodářskou i bezpečnostní situaci v provincii. Kromě toho v zemi také funguje asi stočlenná česká polní nemocnice v Kábulu.

Taliban bojuje s mezinárodními jednotkami a afghánskou vládou od roku 2001, kdy po americké invazi přišel o moc. Zatím nejkrvavějším obdobím konfliktu byl loňský rok, kdy při násilnostech zahynulo více než šest tisíc lidí.

Výběr případů úmrtí českých vojáků v zahraničních misích:

19. února 1991 - V Saúdské Arábii se nešťastnou náhodou zastřelil podporučík československé armády Petr Šmolka.

13. ledna 1994 - Český desátník zahynul při dopravní nehodě u chorvatského města Udbina. Jeho spolujezdec byl lehce zraněn.

21. března 1995 - Při havárii na území Chorvatska severozápadně od Korenice zahynul řidič obrněného transportéru OT-64. Další člen posádky byl lehce zraněn.

4. srpna 1995 - Při chorvatském ostřelování pozorovacího stanoviště OSN bylo zraněno pět českých vojáků mise UNCRO, z nichž dva svým zraněním podlehli.

25. října 1998 - Vrtulník Mi-17 českého kontingentu se zřítil nedaleko hercegovského města Tomislavgrad. V jeho troskách zahynula celá tříčlenná posádka.

13. července 2001 - Na následky zranění na základně českého kontingentu v Bosanské Krupě v Bosně zemřel příslušník ženijní roty pátého mechanizovaného praporu v misi SFOR. Třiadvacetiletý rotmistr byl zraněn výbuchem granátu při zneškodňování munice zajištěné místními obyvateli.

14. září 2002 - Při nehodě obrněného transportéru OT-64 přišli o život dva čeští příslušníci KFOR a další tři byli lehce zraněni. Nehoda se stala nedaleko základny poblíž obce Šajkovac.

9. května 2003 - Tři čeští vojáci byli zraněni při dopravní nehodě, která se stala asi 150 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Jeden z vojáků později svým zraněním podlehl v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

30. července 2006 - Na základně Šajkovac v jihosrbském Kosovu zemřel po použití střelné zbraně čtyřiatřicetiletý příslušník českého armádního kontingentu v silách KFOR. Podle informací tisku spáchal sebevraždu.

4. května 2007 - V Afghánistánu zahynul český voják, kterého zavalila lavina kamení a bahna. Dva další vojáci byli těžce zraněni.

17. března 2008 - Český voják zahynul na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha. 

Vydáno pod