Německá kancléřka navštívila v Izraeli památník Jad Vašem a jednala o posílení vztahů obou zemí

Jeruzalém - Německá kancléřka Angela Merkelová navštívila v Izraeli památník obětem holokaustu Jad Vašem, a to ve funkci kancléřky již potřetí. V zemi bude do zítřka, důvodem její návštěvy jsou oslavy 60. výročí vzniku Izraele. S premiérem Ehudem Olmertem jednala dnes o posílení německo-izraelských vztahů. Ty by se měly soustředit na ekonomickou a vojenskou spolupráci a spolupráci ve vědě a školství.

Při návštěvě památníku provázeli Merkelovou premiér Olmert a několik německých a izraelských ministrů. Německo se chce podle kancléřky ujmout své odpovědnosti za minulost a jasně ukázat, že právo Izraele na existenci je permanentní součástí německé zahraniční politiky. V úterý, kdy její návštěva končí, Merkelová jako vůbec první šéfka německé vlády promluví k poslancům izraelského parlamentu, Knesetu, a to v němčině. Tato pocta má ocenit její přínos ke zlepšení vzájemných vztahů.

Olmert přivítal v neděli Merkelovou jako „strategického spojence v boji proti terorismu a íránskému (jadernému) zbrojení“. Kancléřka přiletěla na oslavy 60. výročí vzniku izraelského státu, vytvořeného po vyhlazení šesti milionů Židů za druhé světové války. V Izraeli dosud žije asi 250.000 bývalých vězňů nacistických táborů, kteří holokaust přežili. 
 
„Víme, jaké hrozby visí nad Izraelem za posledních 60 let, a chceme přispět k tomu, aby nastal na Blízkém východě mír opírající se o dva státy - izraelský stát pro Židy a stát pro Palestince na palestinských územích,“ prohlásila Merkelová. Ta chce svou cestou mimo jiné také zahájit tradici pravidelných porad mezi Berlínem a Jeruzalémem na vládní úrovni, které Německo dosud vedlo jen s nejbližšími evropskými partnery a s Ruskem.

Vydáno pod