Albánský ministr obrany rezignoval kvůli sobotnímu výbuchu muničního skladu

Tirana - Albánský ministr obrany Fatmir Mediu dnes odstoupil z úřadu. Rezignaci podal v souvislosti se sobotním výbuchem ve vojenském muničním skladu nedaleko Tirany, při němž bylo zabito podle nové bilance nejméně 15 lidí a zraněny téměř tři stovky osob. "Moje demise je projevem odpovědnosti," řekl podle agentur Mediu a zdůraznil, že bude podporovat vyšetřování neštěstí.

Jednačtyřicetiletý Mediu je předákem Albánské republikánské strany, která je součástí vládnoucí konzervativní koalice premiéra Saliho Berishi. Ministrem obrany je od srpna 2005. Jeho demisi dnes požadovala levicová opozice, která trvá také na odstoupení premiéra Saliho Berishi. Oba je činí odpovědnými za sobotní tragédii.

Exploze ve vojenském skladu poblíž obce Gerdec nastala zřejmě při zneškodňování munice, pravděpodobně kvůli chybě některého z pracovníků. Vyšetřovatelé ale pracují i s dalšími možnými verzemi.

Generální prokurátor dnes podle albánské agentury ATA nevyloučil ani trestný čin. Uvedl, že v souvislosti s výbuchem jsou vyšetřovány tři desítky lidí.