V Rakousku k Lisabonské smlouvě referendum nebude

Vídeň - Referendum k Lisabonské smlouvě o reformách institucí Evropské unie se v Rakousku konat nebude a proces ratifikace by mohl být v parlamentu uzavřen již příští měsíc. Rozhodli o tom svými hlasy v parlamentu vládní sociální demokraté (SPÖ) a lidovci (ÖVP) i opoziční zelení, kteří zamítli příslušný návrh krajně pravicového Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ). Návrh podpořila jen druhá krajně pravicová strana svobodných (FPÖ).

Výsledek hlasování v řídícím výboru parlamentu znamená, že proces ratifikace Lisabonské smlouvy vstoupil v Rakousku do závěrečné fáze a jeho uzavření se dá očekávat již příští měsíc schválením smlouvy v plénu zákonodárného sboru.
 
Zástupci rakouských krajně pravicových stran argumentují stejně jako před vstupem země do EU v roce 1995 tím, že Rakousko se souhlasem se smlouvou zbavuje své nezávislosti a ohrožuje i svou neutralitu. Proti smlouvě chtějí v sobotu také demonstrovat v centru Vídně.

Stoupenci smlouvy naopak v diskusi řídícího výboru, stejně jako předtím ve výboru ústavním, poukazovali na to, že demokratická práva v EU smlouva naopak posiluje novým většinovým hlasováním o řadě otázek. Připomněli také, že Rakušané se v referendu vyslovili pro vstup do unie dvoutřetinovou většinou.

Vydáno pod