Severokorejská média útočí na jihokorejského prezidenta

Soul - Severokorejská média ostře napadla jihokorejského prezidenta I Mjong-baka a obvinila ho z ohrožování míru a stability na Korejském poloostrově. Prezident vůči sousední zemi přitvrdil - pokračování pomoci podmiňuje zlepšením lidských práv, dodržováním mezinárodní jaderné dohody a návratem Jihokorejců zadržovaných od 50. let. Severní Korea v posledním týdnu regovala demonstrativním testováním námořních raket.

První otevřený útok KLDR přímo proti konzervativnímu prezidentovi je dalším v řadě kroků, jimiž Pchjongjang reaguje na avizovaný tvrdší přístup Soulu při jednáních se severním sousedem. „I Mjong-bakův režim bude zcela zodpovědný za vyvolání katastrofálního incidentu, který zmrazí vztahy mezi Severní a Jižní Koreou a zničí mír a stabilitu na Korejském poloostrově,“ napsal nejvýznamnější severokorejský deník Rodong sinmun.

I Mjong-bak, který do funkce nastoupil v únoru, už vyzval Jižní Koreu k přehodnocení vstřícné politiky vůči KLDR. Přislíbil tvrdší linii vůči Pchjongjangu v otázkách dodržování lidských práv a zastavení severokorejského jaderného programu. Jihokorejský prezident také pohrozil, že pozastaví dodávky potravinové a hospodářské pomoci severnímu sousedovi, pokud KLDR nepropustí asi 1 000 Jihokorejců, kteří byli uneseni po skončení korejské války v 50. letech.

Podle severokorejských představitelů je nová politika Soulu konfrontační a I Mjong-bak je „politický šarlatán“. Pchjongjang uvádí, že KLDR „dokáže žít podle svých představ i bez pomoci z jihu, stejně jako to dokázala v minulosti“. Podle analytiků však Severní Koreji bez dodávek potravin ze zahraničí hrozí hladomor.

KLDR v uplynulých dnech několikrát vystoupila proti Jižní Koreji. Ve čtvrtek vypověděl Pchjongjang jihokorejské manažery ze společného průmyslového střediska Kesong na severokorejské straně hranice. O den později KLDR demonstrativně testovala své námořní rakety krátkého doletu.