Bush vyzve Rusko, aby se připojilo k protiraketovému štítu

Bukurešť - Americký prezident George Bush ve středu před summitem NATO vyzve Rusko, aby se připojilo k protiraketovému štítu na ochranu před možnou íránskou hrozbou. Vyplývá to z výňatků Bushova projevu, které dnes v předstihu zveřejnil Bílý dům.

„Zveme Rusko, aby se připojilo k našemu úsilí ve snaze ochránit Rusko, Evropu a Spojené státy před hrozbou, která by mohla postihnout nás všechny,“ citovala agentura AFP z Bushova projevu, který prezident pronese v Rumunsku na středeční konferenci Marshallovy nadace.
   
„Protiraketová obrana, kterou vyvíjíme, není zaměřena proti Rusku, stejně jako nové NATO, které budujeme, nás nemá bránit před Ruskem,“ má ujistit Bush. Americký prezident také zdůrazní, že členství v Severoatlantické alianci „musí zůstat otevřené všem evropským demokraciím, které o to usilují“.
 
O přijetí do NATO se nyní uchází Gruzie a Ukrajina, což budí nevoli ze strany Ruska, ale i neshody v řadách aliance. Bush již přislíbil prosazování připojení obou postsovětských republik k akčnímu programu členství, což je předstupeň ke vstupu do NATO. Ujistil také, že Rusko nemá právo vetovat rozšiřování aliance.
   
K hlavním otázkám summitu bude patřit snaha získat posily pro tažení v Afghánistánu. Washington k tomu přemlouvá další země už mnoho měsíců.

Po projevu na konferenci Marshallovy nadace se Bush setká se svým rumunským hostitelem Traianem Baseskem v jeho černomořské rezidenci. Poté se oba vrátí do Bukurešti, kde zahájí vlastní summit pracovní večeří s ostatními šéfy států a vlád.
   
Bush v pátek z Bukurešti odletí do Záhřebu. V sobotu se vydá do Soči na poslední schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který příští měsíc opouští úřad.