Argentinská prezidentka svolala protest proti stávkujícím zemědělcům

Buenos Aires - Desetitisíce lidí demonstrovaly v Buenos Aires. Protest svolala argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová. Lidé přišli podpořit její politiku vůči farmářům, kteří už tři týdny stávkují kvůli zavedení daní na vývoz některých plodin. Stávka způsobila nedostatek potravin v hlavním městě a zmrazila export do Evropy a Číny.

„Neubližujte už lidem, uvolněte cesty, aby Argentina měla potraviny,“ vyzvala prezidentka stávkující farmáře. Ti zablokovali silnice po celé zemi, aby protestovali proti dani za vývoz sójových bobů a slunečnicových semen. Proto se na Květnovém náměstí v Buenos Aires sešly desítky tisíc lidí, aby podpořily politiku argentinské prezidentky, která chce co nejrychleji ukončit stávku.

Ta totiž v zemi způsobila nedostatek potravin v obchodech. Argentinští farmáři vstoupili do stávky 13. března. Tehdy odmítli dodávat do obchodů potraviny a zatarasili desítky silnic. Chtějí tak dosáhnout toho, aby prezidentka zrušila nové daňové opatření. Ta ale zvýšení daní odůvodnila tím, že toto nařízení je klíčovou součástí ekonomického plánu na omezení potravinové inflace.