Les Echos vydal ke stému výročí založení zajímavou vědeckou anketu

Paříž - Přední francouzský ekonomický deník Les Echos slaví rovných sto let od svého založení. K tomuto výročí uveřejnil seznam osobností, které za uplynulých sto let svými myšlenkami nejvíce ovlivnily svět, a také přehled některých milníků ve vývoji lidstva.

Osobnosti vybíral samotný deník a na svůj seznam zařadil kromě jiných Alberta Einsteina, Sigmunda Freuda, ekonoma Johna Maynarda Keynese, objevitele struktury DNA Francise Cricka a Jamese Watsona, strukturalistu Clauda Léviho-Strausse a další. Mezi milníky ve vývoji lidstva nechybí vynález penicilinu, atomová bomba, pilulka proti početí, sputnik, první transplantace srdce, člověk na Měsíci, dítě ze zkumavky a klonovaná ovce Dolly. Z prozaičtějších věcí se na seznam vešly třeba nylonové punčochy, automatická pračka a mobilní telefon.

Anketa je podle zpravodaje Českého rozhlasu v Paříži Jana Šmída zajímavá hned z několika důvodů: „Je naprosto v rozporu s těmi, které probíhají v amerických denících. Není zde sestaveno žádné top ten, ani absolutně první místo. Anketa spíše porovnává vývoj za posledních sto let, nutí přemýšlet o tom, jak se během dvacátého století změnil život nejen ve Francii, ale na celém světě.“

Anketa tak připomene některá ze zajímavých fakt, jako je zkrácení pracovní doby o polovinu, nárůst počtu automobilů z deseti tisíc na dva miliony, zvýšení průměrné délky života o třicet let z padesáti na osmdesát nebo třeba zkrácení cesty z Paříže do Marseille z celého dne na tři hodiny.

První číslo Les Echos vyšlo 2. dubna 1908 v nákladu tisíc výtisků. V současné době má Les Echos denní náklad 180krát větší a je považován za nejsilnější ekonomický deník ve Francii.

Vydáno pod