V Soči začaly poslední rozhovory prezidentů Bushe a Putina

Moskva - Nedaleko ruského lázeňského letoviska Soči začaly dnes poslední rozhovory prezidentů George Bushe a Vladimira Putina. Státníci budou diskutovat o evropské části americké protiraketové obrany, k níž má Rusko stále výhrady. Hlavním výsledkem posledního jednání obou mužů v jejich současných funkcích má být podpis dokumentu popisujícího oblasti spolupráce i sporů mezi oběma zeměmi.

Rozhovoru Bushe s Putinem má být přítomen i Putinův v březnu zvolený následník Dmitrij Medveděv.
   
Americký prezident přiletěl do Soči v sobotu večer. „Prakticky jsme začali pracovat už včera a v klidném režimu budeme pokračovat i dnes,“ prohlásil Putin poté, co dnes dopoledne ve své rezidenci Bushe přivítal už podruhé. V sobotu večer oba státníci společně povečeřeli a americký prezident se seznámil s plány na zimní olympiádu, která se má v Soči konat v roce 2014.
   
Dokument, který mají oba prezidenti dnes přijmout, má mít rámcový strategický charakter a podle Putinova poradce Sergeje Prichoďka to bude „svým způsobem jízdní řád spolupráce v přechodném období a s delší perspektivou“. Putin svou funkci předá Medvedědovi za měsíc, Bush opouští Bílý dům příští rok v lednu.
   
V rámcovém dokumentu bude zmínka o americkém protiraketovém deštníku v Evropě, tedy o radaru v českých Brdech a silu s deseti antiraketami v Polsku.
   
Rusko americké plány oficiálně stále odmítá. Nepomohla diplomatická snaha ani různé návrhy Washingtonu směřující k rozptýlení obav Moskvy, která má americký protiraketový systém za hrozbu strategické rovnováze ve světě i vlastní národní bezpečnosti. Přesto se z některých náznaků zdá, že se s jeho vznikem může smířit, zvlášť poté, co Severoatlantická aliance na svém bukurešťském summitu tento týden nepřizvala postsovětské republiky Ukrajinu a Gruzii k Akčnímu plánu členství (MAP), který je prvním krokem ke vstupu do aliance. USA ale vstup obou zemí podporují a i tohoto tématu se oba prezidenti zřejmě dotknou.
   
Před návštěvou Ruska se nynější americký prezident zúčastnil summitu NATO v Bukurešti a poté navštívil Chorvatsko, které na bukurešťské vrcholné schůzce dostalo pozvánku do řad aliance.