Vláda v Zimbabwe chce přepočítat hlasy v prvním kole prezidentských voleb

Harare - Vládní strana v Zimbabwe požádala o přepočítání hlasů z prezidentských voleb. Podle ní došlo během sčítání k chybám. Strana zároveň odmítla koaliční vládu s opozicí. Komise nezveřejnila výsledky prezidentských voleb ani týden po jejich konání. Předák opozice veřejně prohlašuje, že se vláda chystá vojensky zasáhnout a chce výsledky obrátit ve svůj prospěch silou nebo podvodem.

Minul týden od voleb a Zimbabwe stále nezná jméno nového prezidenta. Neví se ani, jestli bude druhé kolo voleb. Právníci opozičního Hnutí za demokratickou změnu se pokusili podat Ústavnímu soudu stížnost na odklady vyhlášení výsledku. Policie je ale dovnitř nepustila pod pohrůžkou zastřelením. 
 
„Při dalším kole volby bude násilí novou zbraní ke změnění názoru lidí. Víme o náboru tisíců vojenských rekrutů, o rehabilitacích ozbrojenců, o tom, že se veteráni osvobozenecké války dali na pochod. Centrální banka tiskne nové peníze na úplatky, na financování násilností,“ prohlásil vůdce opozičního hnutí Morgan Tsvangirai. Ten se v případě konání druhého kola voleb bojí zastrašování voličů a toho, že se zopakuje pochybné vítězství dosavadního prezidenta Roberta Mugabeho z let 2000 a 2002. Tsvangirai proto vyzval Mugabeho ke klidnému předání moci. Zároveň vyjádřil lídr opozice další obavy: „Druhé kolo rozdělí tuto zemi a bude ji traumatizovat. Tato země nepotřebuje další válku.“
 
Opozice tvrdí, že její kandidát Tsvangirai v prvním kole prezidentských voleb dosáhl na potřebných padesát procent hlasů, a byl tak zvolen. Přesvědčení o svém vítězství opozice opírá o vyfotografované výsledky z jednotlivých volebních stanic. Podle oficiálních výsledků opozice ovládla dolní komoru parlamentu, což je největší porážka Mugabeho za 28 let jeho vlády. V senátu si prezidentova strana a opozice rozdělili 60 volitelných hlasů napůl. O tom, kdo senát ovládne, proto rozhodne právě nový prezident, který má pravomoc jmenovat zbývajících 33 senátorů. Výsledky prezidentských voleb však dosud nejsou známy.