Putin ani po dnešní schůzce s Bushem názor na protiraketový systém nezměnil

Soči (Rusko) - Ruský prezident Vladimir Putin na dnešní schůzce s americkým prezidentem Georgem Bushem v Soči prohlásil, že jednou z nejobtížnějších otázek vzájemných vztahů mezi Ruskem a USA stále zůstává téma protiraketové základny v Evropě. George Bush uvedl, že proto v Soči svému ruskému protějšku navrhl soubor opatření o transparentnosti plánů na výstavbu protiraketové základny v Polsku a radaru v Česku. Oba politici se zároveň shodli na společném prohlášení o strategickém rámci, který má v dalších společných jednáních nasměrovat jejich nástupce.

Bush a Putin se dnes naposledy setkali jako prezidentové světových velmocí. Putina již brzy nahradí ve funkci Dmitrij Medveděv, Bushe příští rok vystřídá vítěz podzimních prezidentských voleb. Oba politici na dnešní tiskové konferenci v Soči proto zhodnotili vzájemnou osmiletou spolupráci. Vladimir Putin prohlásil: „Od počátku jsme si vytvořili upřímné vztahy. Dialog ale nebyl vždy jednoduchý. Mezi našimi zeměmi byly a stále zůstávají různé názory v celé řadě otázek, nicméně stále hledáme společné východisko.“ To potvrdil i americký prezident a dodal: „Vztah mezi námi byl velmi pozoruhodný, děkuji Vladimiru Putinovi za otevřenost.“ 
 
Ruský prezident se dnes opět vyjádřil k plánům Spojených států na výstavbu systému protiraketové obrany ve střední Evropě. „Máme zásadní postoj k americkým plánům a tady nedošlo k žádným změnám,“ řekl dnes Putin, který již dříve vyjádřil obavy, zda plánovaná výstavba neohrozí bezpečnost Ruska. Americký prezident George Bush proto na dnešní schůzce předložil Putinovi celý soubor opatření o transparentnosti plánované výstavby. „Především šlo o to, přesvědčit Rusko, že protiraketový systém není namířen proti němu. Opatření, která navrhujeme, stanoví, že pokud se budou realizovat tyto plány, bude mít Rusko v této oblasti výrazný vliv,“ tvrdí Bush.

Putin tyto snahy Američanů ocenil, ale dodal, že dnes nebyly dořešeny všechny důležité otázky týkající se protiraketového systému. Jeho obavy by podle něj mohla rozptýlit trvalá přítomnost ruských expertů v objektech v České republice a Polsku. „Pokud se nám podaří na politické a expertní úrovni začít spolupracovat na globálním systému protiraketové obrany, byl by to vůbec nejdůležitější výsledek naší spolupráce,“ upozornil na další možný postup v jednání Putin. 

Rusko a USA uzavřely rámcovou dohodu o strategickém partnerství

Oba politici dnes také uzavřeli dohodu, která má být jakýmsi strategickým rámcem pro nástupce obou prezidentů. „V dokumentu shrnujeme vše kladné, co se udělalo za poslední léta, ať už v oblasti bezpečnosti, šíření nebezpečných zbraní nebo v boji proti terorismu,“ uvedl dnes Putin. A ve zmíněných oblastech by podle slov prezidentů měla pokračovat spolupráce obou zemí i nadále. Podepsaný dokument odkazuje na nadstandardní kooperaci například v oblastech mezinárodní bezpečnosti, dodržování lidských práv nebo v hospodářské politice.  
 
Prezident Bush dnes vyjádřil podporu ruských snah stát se členem Světové obchodní organizace (WTO) nebo Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Oba politici na schůzce též hovořili o politice rozšiřování NATO. „Doufám, že i v této oblasti dosáhneme sjednocení,“ řekl k tématu Putin. Státníci se též ujistili, že obě země budou nadále podporovat vzájemné investice nebo dialog v oblasti energetiky.  
 
Na závěr poslední schůzky, kdy se George Bush a Vladimir Putin setkali ještě jako úřadující prezidenti, vyjádřil Bush naději: „Tohle je poslední setkání ve funkci prezidentů, není to ale poslední setkání nás jako lidí.“

Poté, co Vladimir Putin odejde z funkce, nahradí jej Dmitrij Medveděv. Ten pak jako nový prezident bude v souladu s  ústavou určovat zahraniční politiku Ruska. Očekává se však, že bude postupovat v souladu dohodou o strategickém partnerství, kterou dnes uzavřeli Bush a Putin.

George BUsh se dnes na několik minut v Soči s Medveděvem sešel. Poté na tiskové konferenci prohlásil, že má z budoucího prezidenta velmi dobrý pocit: „Je to velmi chytrý člověk, který říká to, co si myslí.“

Vladimir Putin a George Bush na společném jednání v Soči
Zdroj: ČT24