Haitské nepokoje rostou, o život tu přišel voják OSN

Port-au-Prince - Nepokoje kvůli drahým potravinám na Haiti vzrůstají. Protesty už připravily o úřad tamního premiéra. Nepomohly ani výzvy prezidenta ke klidu a sliby, že vláda sníží ceny základních potravin. Střety demonstrantů s vojáky a policisty si už vyžádaly nejméně 6 mrtvých. Naposledy přišel o život voják mírových jednotek OSN.

Nespokojenost s vládní politikou se už obrátila i proti modrým přilbám. Neznámí pachatelé zastřelili nigerijského vojáka. Jak, to není jasné. Podle některých svědků ho vytáhli z auta a popravili. Jedna z nejchudších zemí amerického kontinentu se propadá do chaosu. Nepomohl ani pokus haitských senátorů odvolat premiéra. Pro hlasovala hlavně opozice, která využila příležitost zasadit vládě úder. 
 
„Lidé vědí, že boj bude trvat dlouho. Chci říct, že na cestě, po které jdou, je nenechám samotné,“ říká odvolaný haitský premiér Jacques Edouard Alexis.
 
Rabování a zapalování barikád v ulicích Port au Prince nezastavilo ani prohlášení prezidenta. Slíbil, že vláda z mezinárodní pomoci zadotuje snížení ceny rýže a přidají se i obchodníci. „Rozhodl jsem, že soukromý sektor zmenší své zisky z prodeje. Také vláda pomůže snížit ceny potravin,“ prohlásil haitský prezident René Préval.
 
Cena rýže se na Haiti za poslední týden zdvojnásobila. Osmdesát procent lidí tady musí vyžít s méně, než dvěma dolary denně. Raketový růst cent potravin ale nepostihl jen Haiti. Nepokoje kvůli drahotě zasáhly i Egypt nebo Filipíny. Šéf mezinárodního měnového fondu varoval, že stovky tisíc lidí na celém světě ohrožuje hlad a vyzval k zásahu, který by zabránil mezinárodní krizi.