Abcházie a Jižní Osetie odmítli autonomii v rámci Gruzie, požadují nezávislost

Tbilisi - Představitelé odštěpeneckých republik Abcházie a Jižní Osetie odmítli nabídku gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho na širokou autonomii, na významné funkce v Tbilisi a na právo veta, pokud se tyto regiony vrátí zpět do svazku s Gruzií. Proruští separatisté nadále požadují plnou nezávislost svých území.

„Nabízíme abchazské zastoupení ve všech státních institucích. Nabízíme jim funkci viceprezidenta a právo veta na všechna rozhodnutí, pokud by se týkala jejich postavení,“ prohlásil podle ruských médií Saakašvili. Naznačil rovněž, že v oblasti by mohly fungovat zvláštní hospodářské zóny.
 
Saakašvili, který svým voličům slíbil obnovení gruzínské svrchovanosti nad odštěpeneckými regiony, již minulý měsíc nabídl Abcházii širokou autonomii v rámci Gruzie, silnější pozici ve vládě a ekonomické výhody. Jižní Osetii také přislíbil vzdělávací a zemědělskou pomoc, pokud nebude trvat na nezávislosti.
 
„Tyto návrhy jsou nepřijatelné,“ citovala ruská agentura Interfax šéfa abchazkých separatistů Sergeje Bagapše, podle nějž není nezávislost Abcházie otázkou k debatě. Jihosetský vůdce Eduard Kokojev označil poslední Saakašviliho nabídku za „nepatřičnou a nevhodnou“.
 
Abcházie a Jižní Osetie po rozpadu Sovětského svazu jednostranně vyhlásily svou nezávislost na Gruzii, kterou ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Gruzíny. Žádná země však dosud neuznala jejich nezávislost, ani Rusko, ačkoliv oba regiony, s nimiž sousedí, ekonomicky podporuje.

Poslanci ruského parlamentu 21. března doporučili prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby s ohledem na jednostranně vyhlášenou nezávislost Kosova zvážil diplomatické uznání separatistických regionů v Gruzii.