Šanghajská schůzka o íránském jaderném programu dohodu nepřinesla

Šanghaj - Zástupcům pěti stálých členských zemí Rady bezpečnosti OSN a Německa se na dnešní šanghajské schůzce nepodařilo dohodnout o nových nabídkách, které by měly přimět Írán ustoupit od obohacování uranu. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes prohlásil, že Teherán je ochoten dále vyjednávat za podmínky, že protistrana nebude chtít omezovat práva Íránu.

Dnešní několikahodinová rokování byla první, jež se konala na čínské půdě. Čína v Radě bezpečnosti stojí spíš na straně Íránu, který je po Angole a Saúdské Arábii jejím třetím největším dodavatelem ropy.
 
Náměstek čínského ministra zahraničí Che Ja-fei řekl, že se dnes nepodařilo shodnout na nové nabídce pro Írán. „Můžeme říci, že jsme se dohodli, že diplomatické rozhovory musejí pokračovat,“ řekl.
 
Teherán v roce 2006 odmítl tehdejší nabídku, jež ho měla přimět zastavit obohacování uranu. O tom, co má být v nejnovějším balíčku pobídek, se Che nezmínil. V tom minulém to byly záruky pro pomoc při rozvoji civilní jaderné energetiky a nastolení důvěry v politických záležitostech.
 
Dnes se jednalo na úrovni politických ředitelů ministerstev jednotlivých zemí. Účastníci předají výsledky jednání ministrům a Íránu bude tlumočena nabídka obnovit rozhovory. Ahmadínežád dnes prohlásil, že Teherán je pro jejich obnovu, pokud budou respektována základní práva Íránu.
 
Teherán trvá na právu obohacovat uran i na tom, že jej chce použít výhradně jako palivo elektráren. Západ má ale podezření, že Íránci mohou obohacený uran využít také k výrobě jaderné zbraně. Rada bezpečnosti OSN Írán potrestala za neústupnost už třemi druhy sankcí.
 
Čínský diplomat Kuo Sien-kang, který v minulosti působil v Íránu, řekl, že vzhledem k vysokým cenám na energetickém trhu a k soustředění USA na letošní prezidentské volby pro nejbližší dobu nevidí možnost v íránských jednáních zásadně pokročit.