Čína vyzývá k bojkotu francouzského zboží, upozorňuje tisk v Paříži

Paříž - Podle francouzských deníků se v Číně šíří výzvy k bojkotu francouzského zboží a podniků. Paříž to chápe jako odvetu za svůj postoj k pořádání olympiády v Pekingu. Čínské úřady prý reagují na protesty aktivistů během pařížské etapy běhu s olympijskou pochodní.

Olympijskou štafetu v Paříži několikrát narušili členové organizace Reportéři bez hranic a bojovníci za lidská práva. Aktivistům se podařilo oheň několikrát uhasit a poté, co protestující před zraky čínského velvyslance rozvinuli na pařížské radnici tibetské vlajky, byl zrušen i slavnostní ceremoniál u příležitosti návštěvy pochodně ve Francii.
 
Prezident Nicolas Sarkozy protesty na podporu Tibetu odsoudil, veřejnost se ovšem domnívá, že to udělal především z obavy, že by Francie mohla přijít o lukrativní obchodní zakázky.
 
Hrozba Pekingu k bojkotování francouzského zboží ale není příliš reálná. „Osobně si myslím, že k tomu Čína nepřistoupí, protože by to pro ni znamenalo velké potíže. Číňané by tím víc ztratili, než získali. Je to určitý druh manévrování,“ řekl v Dobrém ránu zpravodaj ČRo 1 Radiožurnálu Jan Šmíd.
  
Podle průzkumů by 90 procent Číňanů bojkot francouzských produktů podpořilo. „Mluví se o určitém časovém omezení, nejčastěji o období během května,“ poznamenal Šmíd. Oficiální činitelé Francie se zatím k této záležitosti nevyjádřili.