Benedikt XVI.: Respekt k lidským právům vyřeší světové problémy

New York - Podle papeže Benedikta XVI. by mnoho světových problémů vyřešil respekt k lidským právům. Zároveň vyjádřil obavy z toho, že o klíčových problémech rozhoduje stále jen hrstka států. Papež to dnes prohlásil, když vystoupil v sídle Organizace Spojených národů v New Yorku.

Organizace spojených národů by podle papeže Benedikta XVI. měla být garantem dodržování lidských práv. Před Valným shromážděním také uvedl, že země, které na světové politické scéně jednají jednostranně, podkopávají autoritu OSN. To podle papeže brání širší shodě v boji s celosvětovými problémy. „Mezinárodní souhlas zůstává v krizi, protože je stále podřízen rozhodování malého počtu zemí, zatímco světové problémy volají po zásazích v podobě kolektivní akce mezinárodního společenství,“ řekl Benedikt XVI. v projevu na půdě OSN. Benedikt XVI. je třetím papežem, který zavítal do newyorského sídla OSN. Prvním byl v roce 1965 Pavel VI.

Zároveň se papež také vyjádřil k samotné Organizaci spojených národů. Vyzdvihl její činnost na poli světové politiky, avšak zároveň dodal, že OSN musí zasáhnout, pokud některý stát nechrání své občany před závažným a soustavným porušováním lidských práv. 

Podle papeže jsou lidská práva, zejména náboženské svobody, společným jazykem a morálním základem mezinárodních vztahů. Prosazování lidských práv je proto nejlepší strategií k odstranění nerovností.

Do New Yorku přiletěl Benedikt XVI. z Washingtonu, kde se opět vyjádřil ke skandálu pedofilních kněží, kteří zneužívali děti. Papež se za to již třikrát veřejně omluvil. Sešel se také z pěti oběťmi zneužívání.  

Dnes, tedy v předvečer židovského svátku Pesach, ještě papež v New Yorku krátce navštíví židovskou synagogu. Už ve čtvrtek při jednání s představiteli židovské církve papež vyzval katolíky i židy k těsnější spolupráci při obraně míru. Zároveň připomněl, že dialog mezi oběma náboženstvími v průběhu 40 let změnil vztahy k lepšímu. 
 
Benedikt XVI. dnes v New Yorku absolvuje rovněž ekumenickou bohoslužbu s představiteli dalších křesťanských církví. O víkendu ho pak čeká schůzka s katolickým klérem, bohoslužba na stadionu Yankee, zavítá také na místo teroristických útoků z 11. září 2001. Ze Spojených států pak odcestuje v neděli večer.