Bush opět vyzval KLDR, aby zastavila jaderné aktivity

Washington/Pchjongjang - Americký prezident George Bush prohlásil, že Severní Korea musí splnit přijaté závazky a zveřejnit své jaderné aktivity. KLDR se v rámci šestistranných rozhovorů zavázala svůj jaderný program ukončit a odevzdat seznam jaderných komplexů, později to ale odmítla. Podle Pchjongjangu totiž nedostala slíbenou energetickou pomoc.

Bush a jeho jihokorejský protějšek I Mjong-bak zastávají názor, že existuje možnost dospět v problematickém severokorejském jaderném programu ke schůdnému řešení. Vyplývá to ze včerejší tiskové konference po dvoudenním jednání obou představitelů v Bushově venkovské sídle Camp David ve státě Maryland.

Podle Bushe všechny země, které se účastní dlouhodobých a mimořádně složitých jednání o ukončení severokorejského jaderného programu, čekají, zda Pchjongjang dodrží sliby a od svých zbrojních ambicí ustoupí. Bush dodal, že je v tomto směru „plný nadějí“.

„Musíme být velice trpěliví. Přesvědčit KLDR, aby se vzdala svých jaderných zbraní, je velmi obtížné, není to ale nemožné,“ prohlásil I Mjong-bak. KLDR se v rámci šestistranných rozhovorů mezi oběma korejskými státy, Japonskem, Čínou, Ruskem a USA zavázala ukončit svůj jaderný program, rozebrat zařízení na obohacování uranu a do konce roku 2007 odevzdat kompletní seznam svých jaderných komplexů.

Výměnou měl Pchjongjang získat rozsáhlou energetickou pomoc a Spojené státy měly vyřadit Severní Koreu ze seznamu zemí podporujících terorismus. Loni v říjnu se státy zapojené do jednání s KLDR zavázaly dodat Pchjongjangu 500.000 tun topných olejů.

Letos v únoru však KLDR odmítla předat Spojeným státům úplný seznam svých jaderných zařízení. Pchjongjang tvrdil, že slíbenou energetickou pomoc nedostal a že do země dorazilo jen 200.000 tun paliva. Severokorejské vedení také vytklo Washingtonu, že Severní Koreu nevymazal ze seznamu zemí podporujících terorismus.