Rusové údajně sestřelili gruzínský bezpilotní letoun, Moskva to popírá

Tbilisi - Ruská stíhačka podle gruzínského vojenského letectva o víkendu sestřelila gruzínský bezpilotní letoun. Mluvčí ruského vojenského letectva ale obvinění popřel. Gruzínský prezident Saakašvili označil údajné sestřelení gruzínského letounu ruskou stíhačkou za akt mezinárodní agrese. Ruský prezident Vladimir Putin následně vyjádřil překvapení, že Gruzie provádí vojenské lety nad Abcházií, což podle jeho slov zvyšuje napětí v oblasti.

„Ruský MiG-29 sestřelil 20. dubna neozbrojený bezpilotní letoun, který vykonával průzkum nad gruzínským územím,“ oznámil dnes velitel gruzínského letectva plukovník David Najrašvili s odvoláním na videozáznam incidentu. Přítomnost ruského letounu nad gruzínským územím podle něj naprosto odporovala právu. Obvinění Moskva odmítá a přítomnost ruské stíhačky nad gruzínským územím popřela.

Na záběrech, které gruzínské letectvo poskytlo agentuře Reuters, je vidět, jak stíhačka odpaluje raketu ve směru bezpilotního letounu - a o pár vteřin později obrazovka, přenášející záznam ze stroje, zbělala. Na stíhačce, která odpálila raketu, nebyly vidět žádné výsostné znaky. Letoun podle Najrašviliho mohl být jedině ruský. „MiG-29 je ruský letoun. Nemá je ani Gruzie, ani abcházští separatisté,“ řekl a dodal, že podle radaru letoun vzlétl ze základny v Abcházii a po útoku odletěl do Ruska.

Už v neděli se k sestřelení gruzínského průzkumného stroje přihlásili abcházští separatisté, gruzínské úřady ale vzápětí uvedly, že zřícený stroj nebyl gruzínský. Obdobný incident se stal 18. března.

Vladimir Putin v telefonickém rozhovoru gruzínskému prezidentovi Michailu Saakašvilimu řekl, že let neoznačeného gruzínského špionážního letounu nad Abcházií jen zvýšil napětí v regionu. "Vladimir Putin vyjádřil své
rozčarování nad skutečností, že Gruzie provádí vojenské přelety nad
oblastí, což působí jako faktor destabilizace," uvádí se prohlášení Kremlu.

Napětí mezi Moskvou a Tbilisi vrcholilo na podzim 2006, kdy Rusko v odpovědi na vyhoštění ruských důstojníků podezřelých ze špionáže uvalilo na Gruzii sankce, včetně přerušení veškerého spojení. Spory mezi Tbilisi a Moskvou přetrvávají navzdory postupné normalizaci vztahů, v jejímž rámci například Rusko od dnešního dne obnovilo s Gruzií poštovní spojení.

Rusku je trnem v oku směřování této jihokavkazské republiky do Severoatlantické aliance, Tbilisi se zase nezamlouvá ruská podpora pro neuznané separatistické republiky - Abcházii a Jižní Osetii. Napětí minulý týden znovu vzrostlo poté, co ruský prezident Vladimir Putin dal pokyn k upevnění styků s Abcházií a Jižní Osetií.

Vydáno pod