Newyorčané protestují proti údajně rasistickému verdiktu soudu

New York - Verdikt, kterým newyorský soud zprostil viny tři detektivy obžalované ze zabití mladého neozbrojeného Afroameričana během jeho svatebního dne v listopadu 2006, vyvolal pobouření černošské komunity. Před budovou soudu se sešlo několik desítek demonstrantů, kteří označují jeho verdikt za rasistický.

Detektivové Gescard Isnora, Mike Oliver a Marc Cooper podle obžaloby v listopadu 2006 smrtelně postřelili třiadvacetiletého Seana Bella a zranili jeho přátele před jedním newyorským klubem. Tam Bell pořádal rozlučku se svobodou. Podle soudce si však výpovědi svědků obžaloby často protiřečily a nebyly průkazné. Proto se prý soudce přiklonil k výpovědi detektivů, kteří uvedli, že se cítili ohroženi, a proto začali střílet.        

Detektivové vypověděli, že v osudnou noc sledovali Bella a jeho přátele, kteří se prý chystali zajít do auta pro zbraně a vyřešit hádku v nočním klubu. Policisté dále soudu sdělili, že po počáteční konfrontaci měli za to, že na ně jeden z Bellových přátel začal střílet. V následující přestřelce policisté, kteří byli tehdy v civilu, vystříleli na 50 ran. V autě Bella a jeho přátel nakonec nebyly nalezeny žádné zbraně.